Marviken. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Foto: Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio

Nej till vindkraft i Bråviken välkomnas i Nävekvarn

"Beslutet visar att miljön är viktig"
1:11 min

Det är positivt att det blev ett nej till en vindkraftpark vid Marviken i Bråviken, anser Lars Waern, ordförande i Föreningen utveckling Nävekvarn, som har protesterat mot planerna sedan nästan två år tillbaka.

Mark- och miljödomstolen har avslagit ansökan från föreningen Kolmårdsvind om att få bygga 14 vindkraftverk där. Det rapporterar P4 Östergötland. Lars Waern, menar att det här är en seger för miljön:

– Beslutet visar att miljön är viktig och jag tycker att det är väsentligt. Vi får alltså bevara den skärgård som finns och är unik i Bråviken, istället för att det skulle industrialiseras.

Hur stor inverkan menar du att vindkraften skulle ha haft?

– Det är som mark- och miljödomstolen skriver i sitt utlåtande, att det skulle påverka fågellivet, fiskar, miljön, friluftslivet enormt mycket.

Att vindkraftprojektet får avslag förvånar ett av det företag som står bakom Vindkraft Marviken. Projektchef Tore Wizelius på Rewind Offshore säger till P4 Östergötland att de hade tänkt bygga ett fågelskyddssystem, som har använts utomlands, och att domstolen helt har bortsett från det.

På måndag ska de diskutera om de ska överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".