Muffins, Ida Karlsson med sprits.
Gnestabon Ida Karlsson tävlar i Hela Sverige Bakar. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio

Mat med Malin tipsar om de mest inspirerande matlagningsprogrammen

Malin Randeniye: I "Det goda livet" gör de otroligt god och vacker mat!
3:16 min

På senare år har mat-TV handlat mindre om matlagningsinspiration och mer om tävlingsmoment eller dokusåpaliknande serier. Men det finns bra matlagningsprogram, tipsar Malin Randeniye.

Att laga mat i TV har inneburit att man springer, skär sig, bränner sig själv och maten, gråter och gärna tänder eld på något. Maten är en kuliss som lätt kan bytas ut mot trädgården eller en husrenovering eller något liknande.

TV-program som Hela Sverige Bakar, Sveriges Mästerkock och Sveriges Grillmästare och Halv 8 hos mig har varit storsatsningar i TV4 de senaste åren där amatörer och ibland till och med barn tävlar i matlagning. Det här är inte riktigt Malin Randeniyes kopp té, hon tycker helt enkelt inte att den sortens program ger den rätta matlagningsinspirationen.

– Men bara det senaste halvåret har det börjat dyka upp genuina matlagningsprogram igen, konstaterar hon.

Här är Malins favoritprogram just nu:  

  • Det goda livet (SVT play) - Hugh Fearnley-Whittingstall driver det Brittiska River Cottage som är ett jordbruk, restauranger, utbildningscenter och TV-program i ett. De är ett helt gäng som arbetar där och i programmet får man följa dem när de odlar, tar tillvara på gårdens råvaror, lär oss om hållbar livsmedelsproduktion och framförallt lagar otroligt vacker och god mat.
  • Leilas Supermat (TV4 play och sjuan). Klassiska program i samma stil som Leila Lindholms tidigare program men med en lite sundare profil. Inte alltid så korekt fakta men väldigt inspirerande. Det kommer ytterligare en säsong till våren. 
  • Vad blir det för mat (TV4 play och sjuan). Per Morbergs gamla serie har fått en ny säsong i samma stil. Han må vara yvig i gesterna men han lagar mat med bra råvaror och har en inspirerande matfilosofi. 

Några bonustips:

  • Sök på Mat på utbildningsradions hemsida så får du en massa spännande korta föreläsningar om mat.
  • På SVT play och TV4 play finns många matlagningsprogram som visats i TV den senaste tiden.
  • På SVT:s öppna arkiv finns programmet Mat som Tina Nordström slog igenom i. Det finns också några avsnitt av Tore Wretmans Novisen vid spisen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".