Helena Andersson och Sebastian Melander med sönerna Kevin 5 år och Filip 1 år. Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.
Elitgymnasterna Emma larsson och Jonna Adlerteg
2 av 2
Emma Larsson och Jonna Adlerteg är aktiva i Eskilstuna gymnastikförening. De får nu Sebastian Melander som tränare inför satsningen mot OS 2020. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio

Gymnastiktränarparet Melander återvänder till Eskilstuna

Sportchefen Christian Scott: De återvänder av familjeskäl
5:35 min

Gymnastiktränarparet Helena och Sebastian Melander återvänder till Sverige och Eskilstuna gymnastikförening efter bara ett par månader i USA.

Sebastian Melander kommer att ha hand om landslagsverksamheten och Helena kommer att bli föreningens chefstränare från och med den 1 januari.

– De återvänder av familjeskäl och anser att det är bättre att satsa på OS i Tokyo 2020 i Sverige och Eskilstuna än i Boston, säger sportchefen
Christian Scott.

De kände att det var svårt att få ihop det med barn och träning och nu återvänder de så att barnen kan börja en ny termin i svensk skola 1 januari.

– Vår tid i Boston går mot sitt slut och vi har bestämt oss för att flytta hem. Tiden i USA blev kortare än beräknat men ur ett socialt perspektiv måste våra beslut främst basera sig på familjens situation, speciellt barnens skolterminsstarter. Idrottsligt bedömer vi att förutsättningarna för en optimal satsning mot OS 2020 för Jonna Adlerteg och Emma Larsson inte finns i Boston. Också det har påverkat vårt beslut. Helena kommer nu att fokusera på att utveckla föreningsverksamheten i Eskilstuna GF och jag riktar fokus mot landslagsverksamheten, säger Sebastian Melander i ett pressmeddelande.

Han kommer att ha ett särskild fokus på att fullfölja satsningen mot OS i Tokyo 2020, vilken sker i nära samarbete med Sveriges Olympiska kommitté.

Avtalet med Gymnastikförbundet innebär ett ansvar för seniorverksamheten inom kvinnlig artistisk gymnastik och förberedelsen av gymnasterna inför medverkan på internationella mästerskap, först Nordiska mästerskapen, EM och Vm nästa år.

Det är bra att få distans till det man jobbat med i många år. Tiden i Boston har tydliggjort det jag egentligen visste sedan tidigare, att jag känner väldigt starkt för Svensk gymnastik. Arbetet i en amerikansk klubb har gett oss ovärderlig utbildning och gett oss nya uppslag att använda i Eskilstuna och inom Svensk gymnastik . Jag ser nu verkligen fram emot att jobba med landslaget, satsningen mot Tokyo OS 2020 och svensk kvinnlig artistisk gymnastik, säger Melander.

P4 Sörmland söker också paret Melander för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".