Barn på nattis. Till höger Linda Bogne
1 av 2
Till höger: Linda Bogne, förälder som har barn på Nattis Foto: Alf Pergeman/TT /Privat
Linda Bogne
2 av 2
Linda Bogne, förälder som har barn på Nattis Foto: Privat

Ensamstående drabbas när nattisplatser inte räcker till

Anna Olofsson Carstedt: "Vi vill erbjuda men lyckas inte alltid"
2:06 min

Antalet barn som behöver barnomsorg på obekväma tider har nära på fördubblats i Sverige under de senaste tio åren.

Mellan 2005 och 2015 ökade antalet barn i behov av barnomsorg på obekväma arbetstider från dryga 3000 till nästan 5 500 barn. Det visar statistik från Skolverket.

Men kommunerna har ingen skyldighet att erbjuda den här formen av omsorg - trots att fyra av tio löntagare i Sverige ibland arbetar kvällar, tidiga morgnar, nätter eller helger, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Det här gör att en del föräldrar får ordna barnpassning på egen hand medan de jobbar. En situation Linda Bogne från Oxelösund var i för några år sedan:

– Det blir ohållbart när man får belasta familj och vänner för att få ihop det. Det blir också oroligt för barnen när olika personer ska hämta från förskolan, säger Linda Bogne, som arbetar skift på SSAB i Oxelösund.

Kommunerna inte skyldiga att erbjuda omsorg på obekväm tid, men enligt skollagen ska de sträva efter att erbjuda det.

Men långt i från alla föräldrar som behöver barnomsorg på obekväm tid har det.

Tomas Larsson på IF Metall på Volvo i Eskilstuna berättar att det på hans arbetsplats är svårt att få ihop det för de föräldrar som arbetar skift och samtidigt har barn. På Volvo försöker man dock anpassa schemat i de enskilda arbetsgrupperna så att det ska fungera för alla arbetstagare, samtidigt som det pusslet blir allt svårare att lägga när personalstyrkan minskar.

Det är ofta ensamstående mammor, främst inom vård och detaljhandel som drabbas hårdast

Joa Bergold är välfärds- och jämställdhetspolitisk utredare på LO och hon säger att det är ensamstående föräldrar som framförallt drabbas:

– Det är ofta ensamstående mammor, främst inom vård och detaljhandel som drabbas hårdast eftersom de tvingas säga nej till arbetspass som ger mer pengar. Möjligheten att försörja sig försämras för de här föräldrarna, säger hon.

I Eskilstuna kommun finns plats för 50 barn Nattis, som det också kallas. Men nästan lika många - uppmot 40 står i kö för att få barnomsorg på obekväm tid.

Anna Olofsson Carstedt, skolchef för förskolan i Eskilstuna, vill erbjuda alla som behöver men medger att kommunen inte lyckats med det. Nu försöker Eskilstuna att samarbeta med stadsdelen Torshälla för att se om några av de som köar kan få plats där.

– Ja vi ska aktualisera den kö vi har och se hur stort behovet verkligen är och hjälpa de som behöver så långt vi kan, säger Anna Olofsson Carstedt.

Fakta barnomsorg på obekväm tid:

 

  • - Antalet barn som har barnomsorg på obekväma tider ökar. 2015 hade 5453 barn omsorg på obekväm tid, mot 3057 barn 2005.
  •  Kommunerna i Sverige som erbjuder barnomsorg på obekväm tid har nästan fördubblats under de senaste tio åren och förra året erbjöd 204 kommuner någon form av barnomsorg på obekväm tid.
  • Kommunerna är inte skyldiga att erbjuda omsorg på obekväm tid, men enligt skollagen ska de sträva efter att erbjuda det.
  • Regeringen har höjt statsbidraget till kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm tid från 31 miljoner 2014 till 80 miljoner 2016.
  • Under 2016 har 188 av 290 kommuner ansökt om och fått pengar till barnomsorg på obekväm tid.
  • Fyra av tio av alla sysselsatta arbetar obekväm tid i någon mån i Sverige, enligt SCB.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".