Rolf Hammarlund.
Rolf Hammarlund. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Rolf Hammarlund får Eskilstunas musikpris

"Det är verkligen en ära"
3:55 min

Musikjournalisten Rolf Hammarlund får Eskilstuna kommuns musikpris 2016.

Rolf Hammarlund arbetade tidigare på SVT och har bland annat gjort sig känd för att ha speglat musiken på 60- och 70-talen i flera program på SVT.

I höstas släpptes hans bok Popåret 1967 som han skrivit tillsammans med Peter Torsén som tidigare fått musikpriset.

Hammarlund blir den nittonde i ordningen att vinna priset, som tidigare gått till bland annat Kent och Christer Lindarw.

– Det är verkligen en ära, jag är jättestolt, säger Rolf Hammarlund.

Priset är instiftat för att uppmärksamma Eskilstunas musikliv och stötta utvecklingen av musiknäringen.

Priset kan delas ut till person, grupp, organisation, institution eller företag som gjort en betydande insats för musiklivet i kommunen med särskild inriktning på den breda populärmusiken.

Juryns motivering:
Han är musikjournalist och en sann musikälskare som brinner för popmusiken. Han har ägnat sitt liv åt musik sedan 60-talet och bland annat jobbat som musiklärare och med egna band. Om han är lite av en doldis för gemene man, så är han verkligen en kändis bland människor som har koll på musik. Det han inte kan om pop är förmodligen inte värt att veta.

Hans långa journalist- och producentbana har gett den svenska musikälskande radio- och TV-publiken många guldkorn. Med sin ödmjuka framtoning har han en stor förmåga att komma musikbranschens giganter nära och han har bland annat intervjuat Paul McCartney tre gånger.

Han har producerat dokumentärer om The Bee Gees, Simon and Garfunkel, Tio-i-Topp 50 år, Beatlesproducenten George Martin och Beatles första utlandsturné till Sverige och Eskilstuna samt mer än 30 program i de populära musikserierna Sixties och Seventies i SVT.

Han skriver tidningsreportage, håller föredrag och guidar popintresserade grupper i Liverpool och London. Just nu är han aktuell med boken Popåret 1967 som gjort succé på försäljningslistorna.

Hans djupa kunnande och kontaktnät tar sig uttryck i lokala musikevenemang som en tredagars nostalgigala vid 50-årsjubiléet av Beatles spelning i Sporthallen. Och några år senare en Beatlesweekend där John Lennons och Paul McCartneys första band The Quarrymen spelade med hitrest publik från hela Sverige.

Rolf Hammarlund har också under sina många år som musikjournalist bidragit till Eskilstunas plats på musikkartan. Han är en sann ambassadör för sin hemstad och har lämnat bestående popavtryck i musiklivet.

Eskilstunas musikpris – Tidigare pristagare

1997 - Kent
1998 - Eskilstuna Jazzklubb
1999 - Frida & Dans­ban­det
2000 - Peter Torsén
2001 - Alar Suurna och Douglas Carr
2002 - Grand Prix/Blå
2003 - Heikki Kiviaho och Jörgen Wall
2004 - Pain of Salvation
2005 - Johan Bokström
2006 - Christer Lindarw
2007 - Cecilia Ringkvist
2008 - Wildfire Willie and The Ramblers
2009 - Uppehåll. Eskilstuna firar 350 år. 
2010 - Josef Makdesi
2011 - TikkleMe
2012 - Patrik Kolar
2013 - First Music och Hammar Musik
2014 - Anni-Frid Lyngstad
2015 - Micke Byström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".