Kjell Dävelid
Kjell Dävelid, energi- och klimatrådgivare i Katrineholms kommun, samt projektledare för Klimatfamiljer. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio

Familjer i Katrineholm får hjälp med att minska utsläpp

Klimatfamiljer heter en ny satsning i Katrineholm. Sex familjer ska få hjälp att minska sina utsläpp av växthusgaser med 30 procent under 2017.

Målet är också att deltagarna ska komma närmare klimatet, berättar Kjell Dävelid, energi- och klimatrådgivare i Katrineholms kommun.

– Vi kommer att gå igenom de områden som släpper ut mest. Det handlar om till exempel energiförbrukning, konsumtion och mat.

De utvalda familjerna kommer att få hjälp av kommunen att sänka sina utsläpp av växthusgaser som till exempel koldioxid.

– De ska ha mig och flera andra som kontaktpersoner. Om de ställs inför olika frågor så ska de kunna kontakta oss. Sedan kommer de att få hembesök för att kunna diskutera frågor närmare, i familjen, säger han.

De deltagande familjerna ska alltså få individuell rådgivning men de ska också få ta del av seminarier och föreläsningar.

Vilka är de största klimat- energibovarna för en genomsnittlig familj i Katrineholms kommun?

– Det vi har sett är transportsektorn. Den släpper ut väldigt mycket växthusgaser.

Hur är det med din egen energikonsumtion?

– Jag har brister som alla andra. Och jag har ett bilintresse, så min största svaghet är bilen.

Katrineholm är inte först med att praktiskt hjälpa kommuninvånare på det här sättet. Bara i Sörmlands län har till exempel Trosa och Gnesta haft liknande projekt de senaste åren. För Kjell Dävelid har de andra kommunernas erfarenheter varit användbara.

– Vi har pratat med Trosa till exempel och vi har diskuterat frågan regionalt med länsstyrelsen, och vi har märkt att de tycker att det är en bra idé.

Vad är din förhoppning med det här projektet?

– Att man ska få en lokal kontakt med klimatet. När man tittar på tv och bilder så visas det ofta en isbjörn, och det är inte ofta någon har sett en isbjörn eller känner någon som har sett en isbjörn. Så jag skulle vilja att frågan kommer närmare där man bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".