Dagiset Lönneberga i Hässelby. Barnens gummistövlar i tamburen. Foto Fredrik Sandberg/TT.
I Eskilstuna saknas platser i förskola på obekväm arbetstid. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

40 barn i kö till Nattis i Eskilstuna

Jari Puustinen (M): Vi får vara självkritiska
1:35 min

Uppåt 40 barn står i kö för att få barnomsorg på obekväm arbetstid i Eskilstuna. Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att kommunen inte gör tillräckligt, men att man jobbar med frågan. Han är för en lag som innebär ett krav.

– Vi erbjuder nattis, men efterfrågan är mycket större än vi har täkt oss, säger Jari Puustinen (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Antalet barn som behöver barnomsorg på obekväma tider har nära på fördubblats i Sverige under de senaste tio åren.

Men kommunerna har ingen skyldighet att erbjuda den här formen av omsorg, men det vill både LO och Socialdemokraterna ändra på.

Fyra av tio arbetar i olika utsträckning obekväma arbetstider. Samtidigt är kommunerna alltså inte skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväm tid.

Enligt LO kan var fjärde förälder inte arbeta heltid i Sverige på grund av öppettiderna inom förskolan och främst drabbas ensamstående med jobb inom vård och handel.

– Arbetsmarknaden har förändrats mycket genom åren. Det är otroligt olyckligt att det drabbar vissa yrkesgrupper. Där har vi ett arbete att göra. Tyvärr har vi inte en lösning för alla barn och föräldrar för närvarande. Sen tycker jag att det är bra att LO lyfter den här frågan. Vi får vara självkritiska. Vi har inte gjort tillräckligt, säger Jari Puustinen.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".