tom säng
1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Johan Lindström, biträdande förvaltningschef i vård och omsorgs förvaltningen i Eskilstuna kommun.
2 av 2
Johan Lindström, biträdande förvaltningschef i vård och omsorgs förvaltningen i Eskilstuna kommun. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio.

Patienter skrivs ut allt fortare från sjukhusen i Sörmland

"Det har funnits ett Svartepetter-spel"
1:49 min

Patienter ligger kvar kortare tid på de sörmländska sjukhusen efter att de har blivit färdigbehandlade jämfört med tidigare år.

Eskilstuna är en av de kommunerna där antalet dagar har minskat mest. Där har de till exempel börjat utreda snabbare vilka behov en patient har efter sjukhusvistelsen, satt in extra insatser från till exempel sjukgymnaster och ökat de rehabiliterande insatserna för äldre, för att på ett snabbare sätt kunna ta hem sina medborgare från sjukhuset till kommunen. Men de också jobbat bort den misstro som funnits mellan kommuner och landsting.

– Det har funnits ett Svartepetter-spel där vi från kommunerna kanske har tyckt att landstinget skriver ut personer allt för tidigt, att de inte är redo att gå hem. Landstinget har nog skrivit ut kanske ytterligare lite snabbare för de litar ändå inte på att kommunerna tar ut i tid. Och det tycker jag väl är en av de sakerna som vi verkligen har tagit i tu med här i Sörmland och mellan Eskilstuna och landstinget, säger Johan Lindström, biträdande förvaltningschef i vård- och omsorgs förvaltningen i Eskilstuna kommun.

I snitt i länet låg en färdigbehandlad patient kvar på sjukhuset i 5,8 dagar under perioden januari till juli 2016. Det kan jämföras med samma period för förra året, då låg en patient kvar 6,5 dagar.

Att patienter ligger kvar kortare tid har varit positivt för länets sjukhus.

– Det är ju ingen hemlighet att vi alla brottas med brist på vårdplatser och det innebär naturligtvis att vi är tacksamma för att utskrivningsflödena kan fungera optimalt. Att patienter inte behöver vara inne på sjukhusen längre än nödvändigt, att den kan åka hem eller till ett boende och med de insatser den behöver så fort som möjligt, säger Agnieszka Gotoweic Edgren, verksamhetschef för vårdplatsenheten på Nyköpings lasarett.

Men de nöjer sig inte där. Kommunerna och landstinget väntas under dagen komma överens om en plan med målet att utskrivning ska ske efter tre dagar i snitt.

– Det finns inget egenvärde i att ligga kvar på sjukhuset efter att man är utskrivningsklar, säger Johan Lindström.

Det hänger väl på att man blir upphämtat på andra sidan. Är ni redo att ta emot patienterna?

– I normalfallet ska vi nog klara att erbjuda de allra flesta att kunna gå hem senast tre dagar efter att man blivit utskrivningsklar och i några mer komplicerade fall, då kommer det att ta lite längre tid förmodligen och då får det göra det, säger Johan Lindström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".