Två barn som är syskon står nära varandra.
Samuel och Frida Myrbak går ibland på Nattis i Oxelösund. Foto: Jonna Berglund

Skolinspektionen ser över kommunernas hantering av Nattis

Lars Thornberg, utredare: Vi vill se hur kommunerna möter föräldrarnas behov
1:36 min

Skolinspektionen granskar nu landets kommuner för att få ett grepp om hur kommunerna bemöter behovet av Nattis, barnomsorg på obekväm tid.

Som vi berättat om ser det olika ut i landet och i de sörmländska kommunerna, eftersom det inte finns någon lag som reglerar den här formen av omsorg.

Lars Thornberg är utredare på Skolinspektionen:

- Vi försöker se hur kommunerna tillmötesgår föräldrarnas behov. I många kommuner finns inte den här möjligheten och vi vill samla kunskap för att kommunerna ska kunna erbjuda den här typen av verksamhet till fler, säger Lars Thornberg.

I Sörmland erbjuder alla kommuner någon form av barnomsorg på obekväm tid, men som vi berättat om är det stor skillnad i hur den här verksamheten ser ut. Fyra av nio kommuner i länet har en specifik förskola som har öppet även under kvällar, nätter och helger, medan övriga erbjuder andra lösningar för de familjer som behöver det här. I Trosa till exempel kommer en personal hem till det barn som bedöms behöva omsorg kvälls- eller nattid.

Samtidigt som det skett en kraftig ökning av barn som behöver omsorg på obekväm tid till närmare 5 500 barn i Sverige år, är kommunerna inte skyldiga att erbjuda den här formen av omsorg. Men nu har regeringen valt att kraftigt höja stimuansbidraget till de nu 204 kommunern som har Nattis till 80 miljoner i år, mer än en fördubbling jämfört med för två år sedan. Vilket glädjer Linda Bogne från Oxelösund som är en av alla föräldrar som är i behov av Nattis för sina barn:

- Det är en jättebra satsning. Då får man nog en bättre kvalité på verksamheten.

Samuel Myrbak 8 år från Oxelösund är en av de barn som behöver barnomsorg på obekväm tid. Han tycker att det är bra att Nattis finns - då kan han medan föräldrarna jobbar träffa andra barn i samma situation och leka en stund på kvällen. Men om kvällen längtar han ändå hem:

- Ja, efter att få sova i min egen säng, man somnar inte lika fort här, säger Samuel Myrbak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".