En karta över Region Svealand
1 av 2
Den föreslagna Svealandsregionen där Sörmland skulle ingå. Foto: CartoDB.
Hans Ekström. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Ekström. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Regionfrågan

Förhandlingarna om ny Svealandsregion har brutit samman

Hans Ekström: Ursprungsproblemen finns ju kvar.
1:44 min

Kristdemokraterna och Centerpartiet hoppar båda av samtalen om storregioner, uppger KD och C efter träffen med regeringen.

Regeringen kan därmed inte få till någon överenskommelse om nya storregioner.

Hans Ekström (S), riksdagsledamot från Sörmland, bekräftar för P4 Sörmland att partierna inte har nått framgång i regionfrågan.

Staten måste nu hantera frågan på annat sätt eftersom grundproblemet, som regiondiskussionen vilar på finns kvar, enligt Ekström.

– Hälften av Sveriges befolkning bor i tre landsting och den andra hälften tillhör 18 landsting. De 18 är alla för små för att klara dagens krav på vård och det måste vi nu hantera på annat sätt, kanske med större statlig styrning, säger Ekström.

– Det är en besvikelsens dag för alla som vill ha mer likställdhet inom vården och som vill hålla ihop vårt land, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).


Målet var en proposition i början av nästa sommar som skulle möjliggöra bildandet av region Svealand och region Götaland där Värmland skulle införlivas. Regeringen hade redan innan sammanbrottet gett upp planerna på storregion Norrland. Nu blir det ingen proposition över huvud taget.

-När det gäller regionsammanslagningar är det väldigt svårt att se förutsättningar för att driva igenom en sådan reform, säger Shekarabi.

C krävde att regeringen tydligt skulle ta ställning för konkreta reformer som överför makt från staten, bland annat inom arbetsmarknadspolitiken och regler för strandskyddet. Centern ville också låta regionerna behålla statliga skatteintäkter från vattenkraft, samt att patienter skulle ha rätt att söka även sluten vård var som helst i landet.

Regeringen var öppen för att flytta makt och villig att tillsätta en utredning om det. När det gäller att öronmärka skatteintäkter för vissa regioner varnade regeringen för att det både skulle strida mot budgetprinciperna och för att det blir samhällsekonomiskt ineffektivt.

Erbjudandet om en utredning var inte tillräckligt för C.

-Regeringen har bara flyttat sig millimeter. Man har varit oerhörd engagerad i att rita om Sveriges karta, men inte i att flytta makten från Stockholm ut i landet, säger gruppledaren i riksdagen Anders W Jonsson (C).

-Det som kom på bordet i dag var bara små förändringar, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Civilminister Shekarabi anklagar i sin tur de borgerliga partierna i riksdagen för att ha ett "Stureplansperspektiv" och för att de inte förstår verkligheten ute i landet.

Ett argument för sammanslagningarna har varit att det behövs för att landstingen ska ha råd med en likvärdig vård i hela landet. Hälften har de senaste åren gått med underskott.

Majoriteterna i de berörda landstingen har i sina remissvar sagt ja till storregioner, men på flera håll har det funnits en stor kritisk minoritet. I den föreslagna Svealandsregionen skulle sex landsting slås samman i en region med 64 kommuner. I kommunerna har det framför allt varit moderater och Sverigedemokrater som varit kritiska, men på sina håll även andra partier.

En opinionsmätning har visat att 50 procent av svenskarna tycker att storregioner är en dålig idé, medan bara 23 procent tycker att det är bra. När det gäller Svealandsregionen finns det lokala motopinioner i framför allt Sörmland och Dalarna.

Regeringen siktar nu på att reformera enbart statens organisation, det vill säga länsstyrelserna och andra myndigheter, och inte landstingen. En ambition är att utlokalisera fler myndigheter från Stockholm.

-Vi fortsätter att göra vad vi kan för att hålla samman Sverige, säger civilministern.

Relaterat

Mer om Regionfrågan - P4 Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".