Den nya maskinen på onkologkliniken på Mälarsjukhuset. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Landstingen får statliga pengar för en jämlikare cancervård. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Nya pengar till cancervården i Sörmland

"Vi behöver bli effektivare i utredningsfasen"
1:04 min

I dag beslutade regeringen att betala ytterligare 6,5 miljoner till Landstinget Sörmland för att korta väntetiderna inom cancervården.

Pengarna ska gå till att införa så kallade standardiserade vårdförlopp, vilket betyder att alla cancerutredningar ska utföras på samma sätt - oberoende var i landet en patient söker vård.

– Utifrån kända fakta så är ju vården ojämlik i Sverige och väntetiderna för cancervård varierar väldigt mycket, säger Anne Genander, projektledare för införandet av standardiserad cancervård i Sörmland.

Det är de här variationerna som miljonbidraget är tänkt att jämna ut. En jämlik och snabb cancervård i hela Sverige är tanken. Pengarna kommer från regeringens cancersatsning på 500 miljoner per år fram till 2018, där Sörmland får 12 miljoner per år.

Pengarna ska bland annat gå till det nya Diagnostiska centrumet i Eskilstuna, som undersöker cancersymptom hos patienter från hela Sörmland.

– Vi behöver bli effektivare i utredningsfasen, säger Anne Genander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".