Magnus Leivik framför en riven del av Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio
Regionfrågan

Magnus Leivik (M) inte förvånad över kollapsade storregioner

"Har varit ett massivt motstånd"
0:17 min

Gruppledaren för moderaterna i Landstinget Sörmland om att storregionerna uteblir.

Magnus Leivik är gruppledare för moderaterna och oppositionslandstingsråd i Sörmland. Han är inte förvånad över beskedet om att det inte blir några storregioner i Sverige.

– Det har inte funnits någon folkopinion som stöttat det här. Det har varit ett massivt motstånd inte bara bland ett antal riksdagspartier, utan i huvudsak hos våra invånare, säger Magnus Leivik (m).

I går bröt diskussionerna om de planerade storregionerna samman, när Centerpartiet valde att hoppa av. Det innebär att det inte finns stöd i riksdagen för bildandet av några storregioner och att de därmed inte blir av i nuläget.

– Man har inte haft en dialog med medborgare, och det har heller inte funnits något stöd hos dem. Då är det här den naturliga utgången, säger Magnus Leivik (m)

Sörmland föreslogs ingå i den så kallade Svealandsregionen, tillsammans med Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland och Örebro.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".