Man i sjukhussäng, sjuksköterska i bakgrunden.
I dag ligger många kvar för länge på sjukhus, trots att de är färdigbehandlade. Foto: LEIF R JANSSON / TT

Patienter ligger kvar på sjukhus för länge – så ska tiden kortas

Jacob Sandgren (s): Målet är noll dagar
2:18 min

Landstinget Sörmland har kommit överrens med kommunerna om hur patienter ska komma hem snabbare när de behandlats klart.

Idag tar det i snitt sex dagar för patienter att skrivas ut från sjukhusen i Sörmland, trots att patienterna är färdigbehandlade och alltså inte behöver mer fortsatt sjukhusvård.

Den tiden ska nu halveras, till i snitt tre dagar.

– Man ska inte behöva ligga kvar och vänta på sjukhus överhuvudtaget, så målet är egentligen noll dagar. Vi ska ha så bra process i landstinget att man blir utskrivningsklar och hemgångsklar, och sen ska kommunerna ta hand om en, säger Jacob Sandgren (s), ordförande i Nämnden för samverkan kring socialtjänst och vård, som är en samarbetsnämnd mellan landstinget och kommunerna.

Beslutet kommer efter ett möte i nämnden, där man bland annat beslutade att det ska satsas mer på vårdplanering i hemmet och att vårdcentralerna ute i kommunerna ska ha det huvudsakliga vårdansvaret för patienter som behandlats färdigt på sjukhus.

För landstinget betyder detta att man kan frigöra vårdplatser. Men Jacob Sandgren tror inte att någon patient kommer känna sig utknuffad från sjukhuset.

– Då handlar det om att man från landstingets sida ska möta upp. Så att patienten också känner sig hemgångsklar, inte bara att läkaren känner att man är hemgångsklar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".