Ishockeyspelare, hästryttare och häst, basketungdomar, fotbollsspelare
1 av 3
Föreningslivet behöver bli bättre på strategisk styrning menar Sörmlandsidrotten. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Barn på nattis. Till höger Linda Bogne
2 av 3
Till höger: Linda Bogne, förälder som har barn på Nattis Foto: Alf Pergeman/TT /Privat
#vistårinteut, stadshustrappan
3 av 3
Manifestation till stöd för ensamkommande från Afghanistan vid Stadshuset i Nyköping.

Veckan som gått - på 7 minuter

Många nyheter om barn och idrott
6:48 min

Fredag med Eftermiddag i P4 Sörmland betyder att det är dags för programledare Katarina Wahlström att sammanfatta vecka 47.

I dag saknar många kunskap om att arbeta strategiskt med bland annat ekonomisk styrning och ta det ansvar som krävs för att utveckla verksamheten. Det menar iallafall Lenita Lannér, som är idrottskonsulent på Sörmlandsidrotten och som i helgen anordnade ett träningsläger för just styrelsearbete.

Gymnastiktränarparet Helena och Sebastian Melander återvänder till Sverige och Eskilstuna efter bara ett par månader i USA. De återvänder av familjeskäl och anser att det är bättre att satsa på OS i Tokyo 2020 i Sverige och Eskilstuna än i Boston.

– När de kommer tillbaka kommer Helena ta rollen som chefstränare och Sebastian som landslagstränare och träna seniorlandslaget, säger Christian Scott är sportchef på Eskilstuna Gymnastikförening.

För andra året i rad fick Hedvig Lindahl från Vingåker Diamantbollen vid måndagens fotbollsgala i Globen. Hon fick också pris som Årets målvakt. Hon räddade Sverige under straffläggningarna i OS i somras och var en stor bidragande orsak till att landslaget lämnade Rio med ett silver.

– Jag förväntade mig inte den här diamantbollen. Min säsong har varit otroligt bra, men det har också varit tuff, säger Hedvig Lindahl.

I Eskilstuna kan det byggas en skyskrapa i centrum. Det är Jari Puustinen, Moderaterna, som vill att det ska byggas ett högt hus med tio, 20 eller 30 våningar på den tomt på Rademachergatan där tidningen Folket låg tidigare.

Antalet barn som behöver barnomsorg på obekväma tider, som kvällar och nätter, har kraftigt ökat under de senaste tio åren. Från drygt 3000 till närmare 5500 barn förra året visar statistik från Skolverket. Men även om andelen kommuner som erbjuder barnomsorg på obekväm tid också ökat, finns det ingen skyldighet för kommunerna att erbjuda nattis.

I veckan har manifestationer hållits, bland annat i Nyköping, mot den striktare asylpolitiken som infördes för ett år sen. Arrangörerna vill bland annat visa sitt stöd för dom ensamkommande flyktingbarn som riskerar att utvisas till Afganistan. P4 Sörmland har träffat 15-åringarna Hadi och Ali som bor i Nyköping sedan ungefär ett år tillbaka.

En av veckans största nyheter var förstås att det inte blir någon storregion den här gången heller och för Sörmlands del handlar det ju om Svealandsregionen. Förhandlingarna om nya storregioner bröt samman efter att både Kristdemokraterna och Centerpartiet i eftermiddag hoppade av samtalen med regeringen. 

Musikjournalisten Rolf Hammarlund får Eskilstuna kommuns musikpris i år.
Han arbetade tidigare på Radio Sörmland och SVT och har bland annat gjort sig känd för att ha speglat pop- och rockmusiken på 60- och 70-talen i flera program. I höstas släpptes boken Popåret 1967 som han skrivit tillsammans med Peter Torsén som tidigare fått musikpriset.

– Det är verkligen än ära, säger Rolf Hammarlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".