Nyköpings övervakning i topp

Kriminalvården i Nyköping ligger i topp i landet när det gäller andelen övervakare som utför uppgiften på sin fritid. Syftet med de frivilliga övervakarna är att kriminella lättare ska få en naturlig ingång till det civila samhället.
Agneta Larsson,från Katrineholm, är pensionär och en av de övervakare som ägnar sin fria tid åt att träffa och stötta kriminella. Hon tar till exempel med de på restaurang eller går på bio. Målet för kriminalvården är att 60 procent av övervakarna ska vara frivilliga. Men många kontor har problem att nå upp till målet. Genomsnittet för kriminalvårdens kontor är 42 procent och bland annat Eskilstuna hamnar under genomnsittet. Nyköping, däremot har lyckats bättre och är med 68 procents lekmannaövervakare bland de fem kontor i landet som har högst andel frivilliga övervakare. Monica Hellberg, kriminalvårdsinspektör i Nyköping, menar att de frivilliga övervakarna är viktiga och fyller en funktion som inte frivårdsinspektörerna kan fylla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".