Stort kulturkonvent planeras i Eskilstuna

Eva Königssom, chef för kultur- och fritidsförvaltningen: Det ska bli en smältdegel av kultur
4:58 min

I Eskilstuna vill kommunen satsa sammanlagt en miljon kronor på ett åligen återkommande kulturkonvent i Eskilstuna med start i februari 2018. Det har kommunstyrelsen beslutat.

Kommunstyrelsen fattade igår beslut om ett förslag att bidra
till uppbyggnad. Enligt kommunen kommer detta att gynna besöksnäringen och kulturskapande näringar.

– Vi har ju ambitionen att etablera oss som en evenemangstad och det här är ett sätt att börja. Om konventet blir en succé kan det generera fler kulturevenemang. Det är en bransch där många jobbar. De tkommer att stärka besöksnäringen och kulturella näringar. Vi vill stärka kulturkapitalet hos Eskilstunaborna. Vi är lite dåliga på att delta i det lokala kulturutbudet, i kulturaktiviteter. Det finns forskning som visar att en stad där invånarna är aktiva i kulturlivet där stärker man tillit och förtroende till samhället och det stärker en stads attraktivitet, säger Eva Königsson, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Bakgrunden till bidraget till ett kulturkonvent är en ansökan om bidrag från Länsteatrarna Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd.

– Unikt, mångkulturellt, konstnärligt, folkligt och professionellt. Hela stan ska intas av kultur. Vi hoppas att branschen, forskare, näringsliv, media, konstnärer och Eskilstunaborna och besökare ska få uppleva kultur och att den sätts på kartan, säger chefen för kultur- och fritidsförvaltningen, Eva Königsson.

Tanken är att det ska bli ett evenemang som ska vara en mötesplats och plattform för diskussioner och nytänkande inom kulturpolitiken och sprida kunskap och främja en levande debatt om konsten och kulturens roll i samhällsutvecklingen.

Finansiering av det som i underlaget kallas "kulturens Almedalen" ska ske via Kulturrådet, Eskilstuna kommun och andra samarbetspartners.

– Man ska kunna delta i seminarier och professionell kultur. Tanken är att det ska rikta sig mot branschen och allmänheten. 

Behöver man styra upp utbudet?

– Vi har ett bra och brett kulturutbud, men vi behöver marknadsföra det och synliggöra det och vi behöver ta oss ut och delta i kulturlivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".