Kall busskur. Någon skrivit "burr" i frosten.
Foto: Anders Wiklund / TT

12 grader på Europaskolan Malma i Malmköping

Flens Kommunfastigheters vd: Vi gör vad vi kan
1:33 min

Europaskolan Malma i Malmköping fick stänga eftersom lokalerna är för kalla. Det är andra gången den här terminen det sker.

Det är andra gången under den här terminen som eleverna på Europaskolan i Malmköping inte får undervisning på grund av att det är för kallt.

– Vi upptäckte redan i går kväll att det inte fanns någon värme alls kvar i huset och nu idag finns klassrum med inte mer än 12 grader på skolan, säger rektor Stephan Eriksson.

Skolan har kontaktat hyresvärden, Flens Kommunfastigheter, som satt igång värmesystemet, och Stephan Eriksson räknar med att undervisningen kan vara igång igen i morgon, torsdag.

Samtidigt är Stephan Eriksson bekymrad, eftersom det inte är första gången det är kallt på skolan. I oktober var de också tvungna att skicka hem eleverna på grund av kylan.

– Vi har haft problem hela hösten med värmeförsörjningen på skolan, säger han.

Rektor Stephan Eriksson är besviken på hyresvärden Flens kommunfastighet AB:

– Vi är missnöjda med den här situationen och tycker att man kan ställa krav på att ha en värmeförsörjning som fungerar. Vi har haft kontakt med Flens kommunfastighet flera gånger i veckan under hösten där vi påpekat att vi haft problem, så att problemen varit kända för dem råder det inget tvivel om, berättar Stephan Eriksson.

Jan-Åke Henriksson är vd för Flens Kommunfastigheter AB:

– Först och främst beklagar jag det som inträffar och vi förstår problemet. Men vi sitter inte med armarna i kors utan gör vad vi kan.

Det som gjorde att värmen försvann från Europaskolan i Malmköping den här gången var ett tekniskt fel som gjorde att fjärrvärmen inte kom fram till fastigheten. Men det som orsakat de återkommande problemen under hösten och även längre tillbaka i tiden är ett byte av en undercentral till värmesystemet:

– Det kan ta en tid innan den är intrimmad och klar, men vi är i slutfasen av det arbetet nu, säger Jan-Åke Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".