Vård i hemmet.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stödet för anhöriga måste utvecklas när fler vårdas i hemmet

"Att få prata och få ventilera sina känslor är lika viktigt som kunskap"
1:43 min

Stödet för personer som har en sjuk närstående som vårdas i hemmet måste bli mer omfattande. Det skulle förbättra både för patienten och den anhöriga, visar forskning från Karolinska Institutet.

Vårdplatserna i landet blir allt färre. I stället sker mycket av vården hemma hos de patienter som har långvariga sjukdomar.

Ett mer omfattande stöd skulle förbättra situationen både för patienten och den anhöriga, samtidigt som det kan leda till att färre behöver läggas in på sjukhus. Men detta ställer högre krav på de anhöriga som ofta tvingas ta större ansvar.

– För att anhöriga ska orka så måste kommuner och landsting bli bättre på att ge dom stöd, det menar Maja Holm som gjort en forskningsstudie på Karolinska Institutet och som nu fortsätter projektet på Mälardalens Högskola.

– Det handlar om praktiskt stöd, information och kunskap, men också att få prata om det och få bekräftat den svåra situation som man är i, konstaterar Maja Holm.

Från att ha varit min man så har jag blivit en vårdare men kärleken finns ändå kvar"

För sex år sedan fick Evas man diagnosen Alzheimer. Fram till i somras bodde han hemma.

– Den kontakt vi har, den har helt förändrats, från att han varit min man så har jag blivit vårdare och ändå så finns kärleken kvar. Men det är fullständigt självklart att det är en stor sorg, säger hon.

Hur viktigt är det att få stöd som anhörig?

– Ja för oss anhöriga så upplever jag att det är A och O, säger Eva och det är något som Maja Holm instämmer i:

– Det är inte helt enkelt, men får de närstående stöd så underlättar det i det långa loppet, säger Maja Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".