Flykting bäddar sängen på asylboende
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) håller pressträff för att ge en lägesbeskrivning av nyanländas mottagande och etablering.
2 av 2
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) på dagens pressträff. Foto: Claudio Bresciani/TT

Färre nyanlända ska anvisas till Sörmland

Lucie Riad, integrationssamordnare: Kommunerna får ett mindre antal personer att ordna bostäder åt
0:52 min

Färre nyanlända ska anvisas till kommunerna – men kommuner som inte klarar kraven får sanktioner.

I dag presenterade regeringen nya åtgärder för att underlätta kommunernas flyktingmottagande. Många kommuner har svårt att klara sina nuvarande kvoter och få fram bostäder till nyanlända.

Förslagen presenteras vid en pressträff med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och innebär att kommunerna nu får längre tid på sig att ta emot nyanlända. 

Nytt är att det ska tas större hänsyn till hur många nyanlända som ordnat boende i en kommun på egenhand när fördelningen sker.

Det innebär att kommuner dit många nyanlända flyttar på egen hand kommer bli tilldelade ett längre antal från och med 2017.

– De kommer att få ett mindre antal personer som de ska ordna bostäder åt, jämfört med kommuner som inte har så många personer som flyttar dit och ordnar eget boende, säger Lucie Riad, integrationssamordnare på Länsstyrelsen.

Hon pekar bland annat på Eskilstuna som en kommun som kommer bli anvisad färre personer.

– Färre än vad till exempel Nyköping kommer få, som inte har så många som flyttar dit på egen hand, säger Lucie Riad.

Samtidigt förlängs tiden som kommunerna får på sig att ordna fram en bostad åt de nyanländ de blivit anvisade. Under 2016 fördubblas tiden från två till fyra månader. Men 2017 är det åter tillbaka till två månader.

– Det betyder att kommunerna får en respit för att kunna ordna bostäder till alla. Det har varit väldigt svårt att ordna lägenheter snabbt, så det har blivit en anhopning av ärenden i slutet av året, säger Lucie Riad.

Jag ska se till att lagen följs och efterföljs

Om lagen inte följs väntar sanktioner. Bosättningslagen ska gälla och tillämpas i alla kommuner utan undantag. 

– Jag ska se till att lagen följs och efterföljs. Annars lämpar man över ansvaret på andra kommuner. Det kan vi inte acceptera, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till Ekot.

Enligt Migrationsverkets senaste prognos kommer närmare 70 000 nyanlända med uppehållstillstånd att tas emot 2016.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".