Lennart Karlsson
1 av 2
Lennart Karlsson. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Personlig assistent i Eskilstuna beskriver en ständig oro

"Brukaren ska inte drabbas"
1:59 min

Personer med assistans enligt LSS är oroliga för att Försäkringskassan kommer bli snävare i sin bedömning i framtiden.

Antalet beviljade assistanstimmar enligt LSS har ökat de senaste 10 åren. En utveckling som regeringen vill se över enligt 2016 års regleringsbrevet till Försäkringskassan.

– Det är en ständig oro, så fort det pratas om regleringar eller nedskärningar. Då blir det opersonligt för det som det skärs för men dem människor det drabbar blir det oerhört hårt för, säger Lennart Karlsson jobbar som personlig assistent i Eskilstuna som märkt av debatten.

LSS, lagen om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning kan berättiga till en personlig assistent. Lennart Karlsson beskriver sig själv som ett verktyg.

– Utan mig skulle det inte hända så mycket, helt enkelt. En förälder skulle få välja att vara hemma om det är ett barn. Om det är en vuxen brukare skulle den få bo på ett helt annat vis. Något institutions liknande, säger Lennart Karlsson.

"Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen" står det i regleringsbrevet från regeringen. Något som väckt debatt då en del personer som tidigare fått hjälp enligt LSS har upplevt att Försäkringskassan har blivit snävare i sin bedömning då de fått färre eller indragna timmar utan att deras situation förändrats.

I tisdags så skrev Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister en artikel på DN Debatt där hon bemötte kritiken och meddelade att nästa regleringsbrev skulle vara tydligare. Det var aldrig meningen att skapa oro, syftet var att komma åt fusk, enligt Åsa Regnér som sa så här i P1 Morgon samma dag.

– Det handlar just om den här felanvändningen av timmarna, det handlar inte om timökning i största allmänhet.

Men för den personliga assistenten Lennart Karlsson så är det viktigt att insatser för att få fast fuskare inte slår fel.

– För den som vi kallar för brukaren, den ska absolut inte drabbas. Den ska få leva sitt liv efter sina egna behov och de ska absolut tillfredsställas på bästa möjliga sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".