Föräldrarna Johan Franzén och Annika Holm känner oro inför framtiden
1 av 2
Föräldrarna Johan Franzén och Annika Holm med Jakob som är i behov av assistans. Foto: Titti Hildebrand/Sveriges Radio
Två kvinnor, Ida och Annika, utomhus i snön.
2 av 2
Ida Carlén och Annika Holm RBU manifesterar i Eskilstuna på lördagen. Foto: Robin Gustafsson/P4 Sörmland

Manifestation för att värna om rätten till assistans

"Oron var total"
1:18 min

Annika Holm ska manifestera i Eskilstuna. Hon har själv upplevt rädslan av att bli av med assistanstimmar då Försäkringskassan blivit snävare i sin bedömning.

Efter ett antal domar i Högsta förvaltningsdomstolen som Försäkringskassan ser som vägledande i bedömningen av vad som ger rätt till personlig assistans upplever många brukare och anhöriga att bedömningarna har blivit snävare och flera exempel har uppmärksammats i media.

En debatt har väckts om rätten till assistans för personer med funktionsnedsättning, där många är oroliga över att deras statliga assistansersättning enligt LSS, lagen om stöd och service.

Annika Holm är aktiv i organistationen RBU, Rörelsehindrade barn och Ungdomar. Och dom har fått nog.

– Det var så många domar som uppmärksammades i media medan vi väntade på beslut. De barnen som uppmärksammades blev av med delar av eller hela sin personliga assistans, så oron var total, säger Annika Holm.

Ida Carlén är också aktiv i RBU, men hennes son har idag ingen personlig assistans.

– För egen del så kommer det säkert vara så att han behöver personlig assistans så småningom. Vi har funderat på det men inte vågat söka, säger Ida Carlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".