Eskilstuna stadsarkiv. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
1 av 5
På stadsarkivet i Eskilstuna finns handlingar från början av 1600-talet. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Caspar Almalander. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
2 av 5
Caspar Almalander är stadsarkivarie Eskilstuna stadsarkiv. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Stadsarkivet. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
3 av 5
Flera våningar sträcker sig arkivet. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Bildarkivet. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
4 av 5
I bildarkivet är det behagliga 11 grader varmt, för att bilderna inte ska förstöras. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Bildarkivet. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
5 av 5
Hyller och åter hyller av bilder - både stilla och rörliga - finns i bildarkivet. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Rätten att uttala sig fyller 250 år

Stadsarkivarien: Vi måste se till att vi gör rätt från början
2:09 min

I dag fyller inte bara Sveriges första, utan även världens första,  tryckfrihetsförordning 250 år.

Innanför tjocka tegelväggar, och med fönster som vätter ut mot flingorna som faller över Eskisltunaån ligger stadsarkivet.

Till och med i dagens digitaliserade samhälle ser jag att tryckfrihetsförordningen är en oerhört viktig grundlag, kanske Sveriges viktigaste eftersom den säger hur vi ska bevara vår information.

Här har kommunens handlingar, som texter bilder och filmer, förvarats i nästan 400 år. 

Från 1626 finns en karta som visar hur Arboga ser ut mot Mälaren.

– Vi sköter dem så att de kan bevaras över tid för våra efterträdare, för att kunna lära oss och för att kunna öka vår kompetens. Dessutom måste vi se till att vi kan tillhandahålla dem till de som vill ta del av handlingarna utifrån offentlighetsprincipen, för det finns mycket information i dem, berättar Caspar Almalander, stadsarkivarie Eskilstuna stadsarkiv.

P4 Sörmland har under hösten pratat mycket om här med yttrande- och tryckfrihet och offentlighetsprincipen – att kunna få ta del av handlingar hos myndigheter. Tillsammans med Eskilstuna Kommun, Eskilstuna Stadsbibliotek, Eskilstuna Stadsmuseum och stadsarkivet anordnade vi på P4 Sörmland en samtalsserie om de här viktiga ämnena, de som är en del av Sveriges grundlag.

Hur viktig skulle du säga att tryckfrihetsförordningen är?

– Oerhört viktig. Till och med i dagens digitaliserade samhälle ser jag att tryckfrihetsförordningen är en oerhört viktig grundlag, kanske Sveriges viktigaste eftersom den säger hur vi ska bevara vår information, hur vi förhåller oss till varandra och också gör att våra efterträdare kan läsa hur vi har gjort och vilka beslut vi har tagit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".