Sara Karlsson (s) är en av de som står bakom motionen.
Sara Karlsson. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

S-röster höjs för generösare flyktingpolitik

Sara Karlsson (S): Migrationspolitiken ska bli mer human och rättssäker
0:43 min

Flera socialdemokrater vill att Sverige återgår till den generösare flyktingpolitik som gällde för ett år sen. Riksdagsledamoten Sara Karlsson från Eskilstuna är en av dem.

Det handlar om en motion som tagits fram av Migrationspolitiska S-föreningen inför nästa års partikongress. Motionen har också stöd i ungdomsförbundet SSU, men också partiorganisationerna Tro och Solidaritet och Kvinnoförbundet.

I motionen föreslås bland annat att de ID-kontroller som gör det svårare för flyktingar att söka asyl i landet tas bort. I motionen föreslås också att flyktingar bör ges permanenta uppehållstillstånd, istället för tillfälliga som idag – det skriver SVT Nyheter.

– Jag tror att man överskattar hur stor roll den tillfälliga lagen i Sverige har spelat för det minskade antalet asylsökande. Det är ju snarare andra faktorer som gjort att färre söker sig till Sverige, säger Sara Karlsson (S), riksdagsledamot från Eskilstuna som varit med och tagit fram motionen.

Motionen lämnas in gemensamt av socialdemokraterna i Falun, Nyköping, Karlskrona, Ödeshög och Eskilstuna.

Partiledningen har varit tydliga med att de inte vill gå tillbaka till den generösare flyktingpolitiken.

– Vi kan inte gå tillbaka till den flyktingpolitik som Sverige hade förra hösten, sa Partisekreteraren Lena Rådström Baastad i SVT:s Agenda i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".