Boshra Borsali och Mahad Sheik (står upp) tillsammans med Ahmad Eid, fd elev som fick hjälp av Brobyggarna i början av 2000-talet. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Boshra Borsali och Mahad Sheik (står upp) tillsammans med Ahmad Eid, fd elev som fick hjälp av Brobyggarna i början av 2000-talet. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Integrationsprojekt i Nyköping blir förebild nationellt

Marco Venegas (MP) Det känns jätteroligt
3:09 min

Integrationsprojektet Brobyggarna i Brandkärr ska nu stå modell för en regeringssatsning på att motverka segregation i Sveriges mest utsatta förortsområden.

Den ingår i ett reformprogram för minskad segregation som får 50 miljoner kronor nästa år. 

Projektet Brobyggarna startade 2002 för att fungera som som en länk mellan invandrarfamiljer och skolan.

– Vi underlättar kommunikation mellan föräldrar och lärare. Barnen och föräldrarna känner sig trygga. Vi förklarar saker för dem, säger Boshra Borsali, studiehandledare Brandkärrsskolan.

Marco Venegas (MP), riksdagsledamot var med och startade projektet och var då, 2002, socialarbetare i Nyköping.

Idag besökte han Brandkärrsskolan och ledde samtal med före detta elever och personal om vad som gjorde Brobyggarna så framgångsrikt och vilka lärdomar de vill föra vidare till andra kommuner.

 – Det känns jätteroligt. Det vi utmärkte oss väldigt mycket med att vi erbjöd många ungdomar sommarjobb och även med massor av bra upplevelser i det andra samhället, inte bara i det segregerade området, som golf och slalom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".