Klassrum.
Klassrum. Foto: JESSICA GOW / TT

Nya arbetssätt i skolan i Eskilstuna ska öka kunskaperna

Paula Candolf, rektor: Skolan måste bli mer flexibel
1:43 min

På Ärstaskolan i Eskilstuna har man infört nya arbetssätt för att höja elevernas kunskapsnivå. Skolans resurser har blivit mer flexibla.

– Dels handlar det om att man frigör tid och att man ägnar sig åt det som eleverna behöver göra, att man går ifrån något annat ämne för att få till något annat, till exempel, säger Paula Candolf, rektor på Ärstaskolan.

Lärare kan hoppa in och extrabemanna en klass som har det svårare i något ämne, man gör mer tid för undervisning i vissa ämnen där man ser att det behövs. Och så har skolan, överhuvudtaget, blivit mer konkreta när det kommer till att åtgärda olika svårigheter.

– Skolan måste bli lite mer flexibel. Förr i tiden hade man speciallösningar, men nu ser det inte ut så. Vi har en skola för alla och då måste vi höja ribban så att alla elever hänger med från början, säger Paula Candolf.

För nyanlända elever har skolan också infört en extra svenska lektion varje dag.

Än så länge går det inte att mäta exakt hur effektivt det nya arbetssättet är. Men om man jämför förra året med i år, när man har jobbat efter de här metoderna, så har betygen för sjätteklassare förbättrats.

– Både flickor och pojkar har höjt sig jämfört med tidigare år, säger Paula Candolf.

– Jag tycker att det har blivit bättre lektioner. Det blir inte så stökigt i klassrummet när det är fler lärare, säger Edit Ekström, som går i sexan på Ärstaskolan. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".