En elev och Hans Ringström.
Hans Ringström är skolchef i Eskilstuna. Foto: Henrik Montgomery/TT och Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Skolchefen väntar med spänning på Pisa-undersökningen

Skolchefen Hans Ringström: Utbildning uppfattas inte som lika viktig hos ungdomar idag
4:55 min

Idag presenteras resultatet av hur 15-åringar i 72 olika länder presterat i skolan - den så kallade Pisa-undersökningen. P4 Sörmland sänder direkt från presskonferensen på vår sajt, sverigesradio.se.

– Jag väntar på det här resultatet. Mycket nyfiken är jag. Den här typen av undersökningar har rätt stor betydelse. Vi får möjligheten att spegla våra resultat i skolan med andra länder. Jag tycker att det är viktigt, säger skolchefen i Eskilstuna Hans Ringström.

Hur ser utvecklingen för skolan ut?

– Det har varit stora förändringar, reformer och olika trender som kommit och gått.

Var det bättre förr?

– Nej, så enkelt kan man inte säga att det var bättre förr, men däremot nådde eleverna i den svenska skolan bättre resultat. Det handlar om en samhällsutveckling där utbildning inte uppfattas som lika viktig hos ungdomar. Sen har vi genomfört ett antal reformer sedan 90-talet i hög hastighet och de har inte hunnit sätta sig förrän nästa reform kommit.

Senast Sveriges 15-åringar mättes i den här undersökningen var 2012 och när resultatet av den offentliggjordes året efter ledde det till en intensiv debatt om läget i den svenska skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".