Polisbilar i Trosa.
1 av 4
Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Tomtaklintskolan i Trosa
2 av 4
Tomtaklintskolan. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Tomtaklintskolans Rektor Dan Rosenvall.
3 av 4
Tomtaklintskolans Rektor Dan Rosenvall. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Eleverna Linn Tellgren, Stephanie Lundin, Robin Oké och Linnea Granath som går i klass 9B på Tomtaklintskolan.
4 av 4
Eleverna Linn Tellgren, Stephanie Lundin, Robin Oké och Linnea Granath som alla går i klass 9B på Tomtaklintskolan. Foto: Urban Hedqvist

Skolor i Trosa låstes efter hot

Elever om hotet: Vi var väldigt rädda, det var läskigt att vänta
2:37 min

Polisen har avbrutit sin insats i Trosa efter larm om en beväpnad man runt två skolor i kommunen. Ingen misstänkt har hittats och skolverksamheten har återgått till det normala.

Det var vid 12.30 tiden idag, som ett hot nådde Vitalisskolans växel. En beväpnad man skulle röra sig vid skolan och senare också Tomtaklintskolan, berättar Rikard Kihlgren, kommunikationschef i Trosa. 

Polisen fanns snabbt på plats och säkrade skolorna och har nu bedömt att situationen är säker och skolorna har återupptagit sin vanliga verksamhet, enligt Kihlgren.

Vi fick vänta jättelänge, det var läskigt och nervöst för vi visste inte riktigt vad som hände

Elever som P4 Sörmland träffade vid Tomtaklintskolan berättar att de var väldigt rädda och att det var en otäck situation att bara sitta i aulan och vänta på besked. 

 – Vi fick vänta jättelänge, det var läskigt och nervöst för vi visste inte riktigt vad som hände, säger Linnea Granath i 9B. 

Polisen fick under eftermiddagen tag på den misstänkta mannen och "vapnet" visade sig vara ett paraply.

– Vid 15.15-tiden påträffade vi en person som stämmer in med signalementet. Vi har pratat med honom och han bar på ett paraply, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen.

"Vapnet" visade sig vara ett paraply

– Men vi är väldigt tacksamma för att vi fick in samtalet. Känner man sig otrygg så är det bättre att ringa till polisen hellre en gång för mycket än en gång för lite. Ingen skugga ska falla på den som lämnade uppgifterna, utan den har gjort helt rätt, säger Thomas Agnevik, presstalesperson för polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".