Hyacinter, arbetare och blomband. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
1 av 6
Hyacintkrykorna plockas ihop och ställs på vagnar som sedan transporteras iväg. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Lena Carlsson. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
2 av 6
Lena Carlsson är delägare, tillsammans med sina bröder, av Gustafslunds Handelsträdgård i Eskilstuna. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Hyacinter. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
3 av 6
Hyacinter som snart ska skjuta upp sin blomma och börja sprida sin doft. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Doftetikett på vit hyacint. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
4 av 6
På många etiketter nu för tiden står, förutom färgen, även hur starkt blomman luktar. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Blomsterbanden. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
5 av 6
För att spara på personalens ryggar förflyttas blommorna på band, där man kan justera höjden. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Amaryllis. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
6 av 6
350.000 amaryllislökar går åt under en säsong. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Paketering i julblomsterfabriken

"Det går en hyacint per varje svensk till jul"
2:48 min

På prydliga rader på rullbanden står blommorna uppradade och väntar på att packas ihop på vagnar för att transporteras till butikerna.

– Vi har nästan avslutat med våra julstjärnor redan, så det är amaryllis, hyacinter och tulpaner, som också börjat efterfrågas, berättar Lena Karlsson, delägare på Gustafslunds Handelsträdgård i Eskilstuna.

Cirka 350.000 amaryllislökar och 800.000 hyacintlökar sätts under en säsong.

Det finns ingen blomma som är helt luktfri, det är fel att säga det, en blomma luktar ju alltid lite, även om amaryllisen luktar mindre än hyacinten.

Varifrån traditionen kommer att ha just dessa blommor hemma till jul är höljd i dunkel, men att det finns trender från år till år märks tydligt.

– Amaryllisen har gått bra de senaste tio åren medan hyacinten är på uppgång igen efter att inte ha varit så populär ett tag. Men det handlar också mycket om inredning, hur det ser ut hemma, förklarar hon.

Vad finns det för alternativ om man är allergisk eller doftöverkänslig?

– Är man jättekänslig ska man nog undvika hyacinter, men amaryllisen doftar ju inte mycket alls, den är nog okej, men det är förstås olika från person till person.

Hon rekommenderar den som är känslig mot starka dofter att titta på blommornas etiketter, där det finns angivet om doften är svag, mellan eller fyllig.

– Det finns ingen blomma som är helt luktfri, det är fel att säga det, en blomma luktar ju alltid lite, även om amaryllisen luktar mindre än hyacinten, säger hon.

P4 Sörmland har tidigare pratat om ljus och att man ska använda ljusvett och inte glömma att släcka.

Och i förmiddagsprogrammet har vår matinspiratör Malin Randeniye en hel julkalender med tips på allt från glögg, till pynt till julkryddor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".