Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT

Svag ökning av arbetslösheten 2017

Jens Lotterberg, utredare: Utmaningen är att validera
2:20 min

Arbetslösheten stiger svagt nästa år och vid utgången av året beräknas antalet arbetslösa uppgå till 14 800 personer. Det motsvarar en arbetslöshet på knappt 11 procent. Det visar en prognos från Arbetsförmedlingen.

I slutet av året väntas arbetslösheten i landet vara knappt åtta procent.

Utbudet av arbetskraft ökar mer än sysselsättningen och det innebär att arbetslösheten stiger, enligt prognosen.

Fler på arbetsmarknaden kommer inte ha jobb vilket bland annat beror på flyktingmottagandet som väntas bli omfattande även kommande år.

Enligt arbetsförmedlingen har en tredjedel av arbetsgivarna inom det privata näringslivet allt svårare att hitta rätt kompetens i samband med rekrytering - detta trots att länet har en relativt hög arbetslöshet.

Inom den offentliga sektorn har det blivit oroande svårt att hitta personal.

Problemen att hitta personal ökar och en allt större andel av arbetsgivarna uppger att det är brist på arbetskraft. Behoven av eftergymnasialt utbildade personer i den offentliga sektorn ökar framöver och om det inte blir fler som har rätt kompetens riskerar problemen ligga kvar på höga nivåer, enligt arbetsförmedlingen.

Det gäller främst barn- och äldreomsorg, hälso- och sjukvård, utbildning och sociala tjänster. Inom många yrken utbildas för få i förhållande
till de behov som finns framöver inom vissa delar av vården.

Konkurrensen om jobben kommer att vara fortsatt stor bland arbeten där kraven på utbildning och erfarenhet inte är så höga.

För exportindustrin väntas inga stora förändringar det kommande året, men bilden är splittrad mellan olika delbranscher. Men generellt väntas inga större förändringar för industrin i Sörmland. Däremot är läget bra för betongvaruindustri, men tyngre för stål- och metallverken.

Det senaste året har mottagningen av nyanlända varit omfattande till länet och arbetslösheten bland utrikesfödda har ökat kraftigt.

Samtidigt sjunker arbetslösheten bland inrikes födda. I vissa åldersgrupper bedömer arbetsförmedlingen att det är "full sysselsättning", det vill säga en arbetslöshet på under fyra procent.

Slutsatsen är att ökningen av sysselsättningen kommande år kommer att öka bland inrikes födda.

I oktober 2016 uppgick arbetslösheten till 4,3 procent bland inrikes födda i åldrarna 30-64 år. Bland utrikesfödda uppgick arbetslösheten till 29,7 procent i samma åldersgrupp. 

Företagen uppger för arbetsförmedlingen att konjunkturläget ser bra ut kommande halvår. Det är framförallt positiva bedömningar inom handeln, privata företag i vård-omsorg, företagstjänster, personliga tjänster och inom byggnadsverksamheten.

Arbetsförmedlingen bedömer att ökad privat konsumtion i kombination med ökade investeringar i bostäder och infrastruktur kommer att bidra till tillväxten.

Det gäller även inom den offentliga sektorn, exempelvis i vård, skola och omsorg vilket beror på att det blir fler äldre och behoven ökar, men också på ökade behov av i integrations- och utbildningsinsatser
för nyanlända.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".