Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
porträtt av Kristina Bengtsson är tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i norra Sörmland
1 av 2
Kristina Bengtsson är tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i norra Sörmland. Foto: Staffan Axelsson
Dragan Djordjevic
2 av 2
Dragan Djordjevic är arbetssökande i Eskilstuna och skulle gärna arbeta inom hemtjänsten. Foto: Jonna Berglund

Chef på Arbetsförmedlingen: Utbilda arbetssökande

Arbetsförmedlingen: Vi har inte den kompetens som arbetsgivarna efterfrågar
1:59 min

För att fler ska få arbete krävs att arbetslösa utbildas för att vara bättre rustade för att få ett jobb. Det är budskapet från Kristina Bengtsson tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Arbetsgivarna i Sörmland har svårt att hitta kvalificerad personal, samtidigt har antalet personer som söker arbete ökat i länet. Det visar Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos för 2017. 

P4 Sörmland möter Dragan Djordjevic på arbetsförmedlingen i Eskilstuna. Han har tidigare praktiserat inom hemtjänsten och det är ett yrke som han gärna skulle vilja ha. 

– Ja, jag skulle gärna jobba inom hemtjänsten. Men det är lite svårt, jag har inte den utbildningen. Jag har provat, men jag har lite svårigheter med svenska. Det är svårt alltså. Jag har bara en utbildning som lokalvårdare, säger Dragan Djordjevic.

Och Dragan Djordjevic är inte ensam om sin situation. Antalet arbetslösa personer i Sörmland har ökat under de senaste åren, och trots att efterfrågan på arbetskraft också har ökat inom flera yrken, så står många fortfarande utanför arbetsmarknaden.

Allt fler arbetsgivare uppger att de har svårt att hitta personer med rätt kompetens. Inom den offentliga sektorn uppger hela 75 procent av arbetsgivarna att de har brist på kompetent arbetskraft. 

– Vi har inte arbetslösa inskrivna hos oss som har precis den kompetensen som arbetsgivarna efterfrågar. Därför behöver vi bli duktiga på att utbilda de personer som finns inskrivna som arbetssökande. Vi behöver bli duktiga på att entusiasmera dem för att våga ta steget till utbildning så att man kan motsvara de behoven som finns hos arbetsgivarna. Så vi behöver få ihop den här ekvationen. Och den löser sig inte precis på en gång, men vi behöver jobba för det så att vi klarar det på sikt, säger Kristina Bengtsson, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i norra Sörmland.

Det är bland utrikesfödda personer som arbetslösheten är som högst, vilket bland annat förklaras av det omfattande mottagandet av nyanlända under de senaste åren.

Enligt Kristina Bengtsson finns mycket av den kompetens som efterfrågas av arbetsgivarna bland de nyanlända och Arbetsförmedlingen jobbar nu med att validera utländska utbildningar och erbjuda olika kompletterande utbildningar.

Men Dragan Djordjevic, som är arbetssökande i Eskilstuna, tycker att det är svårt att ta del av Arbetsförmedlingens utbildningar.

– Jag känner att det är svårt. De har inte plats, man måste ansöka, man måste vänta. Det är lite svårt. Det är mycket alltså, säger Dragan Djordjevic.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".