Jorma Seimilä och spår efter bävrar.
Jorma Seimilä, gatuchef i Eskilstuna framför bävertrappan i Eskilstunaån. Trappan byggdes efter att en bäver ramlade i Slussen sommaren 2015. Trädet är också ett exempel på skador som bävrarna orsakat.

Eskilstunas bävrar gnager fram problem

Gatuchefen: Bävrarna har kostat oss 120 000 kronor
1:44 min

Bävrarnas närvaro i länet blir allt påtagligare. I alla fall om man tittar på antalet ansökningar som kommer in till länsstyrelsen om att få riva bäverdammar.

Majoriteten av alla ansökningar kommer från Eskilstuna och Jorma Seimilä, gatuchef i Eskilstuna kommun, berättar att bävrarna skapar stora problem.

– De bygger dammar och gnager sönder träd som faller kors och tvärs. Framför allt dammarna dränker åkermark och stoppar upp dagvattenavrinningen, säger han.

Idag finns även bävrarna centralt inne i Eskilstuna. Till exempel ramlade en bäver ned i slussen förra året, alldeles intill Stadsmuseet. Eftersom skyddsjakt på bäver inte bedrivs inne i stan byggdes istället en bävertrappa för att hjälpa den att ta sig upp.

Vet du om den använde trappan?

– Jag har inte själv sett det, men jag tror det för den har varit här vid ett flertal tillfällen.

Fram till och med 2014 fick länsstyrelsen in ett fåtal ansökningar per år som handlade om att få tillstånd att riva bäverhyddor eller dammar. Men efter det har något hänt. De senaste två åren har länsstyrelsen fått in över 20 anmälningar, spridda över hela länet, även om just Eskilstuna dominerar, och för Jorma Seimilä är skillnaden stor nu jämfört med för några år sedan.

– För fem år sedan var det kul om man kunde se en bäver. Nu ser man dem i stadsparken och vi får skydda träden med olika typer av nät.

Kostar bävrarna pengar?

– Ja, hittills i år har vi lagt ut mer än 120 000 kronor på olika typer av åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".