Skylt utanför Ungdomshemmet Lövsta. Står "Statens Institutionsstyrelse Sis"
Foto: Robin Gustafsson /Sveriges Radio

Lojalitetskonflikt när kompisar rekryterades till Lövsta

"Det jobbar fritidspedagoger, fotbollmålvakter och pizzabagare på Lövsta"
1:54 min

När personalbristen var svår på SiS-hemmet Lövsta togs vänner och familj till personal in för att ha hand om ungdomarna.

På Statens Institutionsstyrelses hem Lövsta bor flickor och pojkar mellan 12 och 16 år som tvångsomhändertagits. Det handlar om barn som exempelvis har missbruksproblematik.

När det varit svårt att få tag på behandlingsassistenter till Lövsta, har den tidigare ledningen ibland tagit in släktingar och vänner till personalen.

– Många där ute är ju vänner sen gammalt och de har blivit inrekommenderade. När det är svårt att rekrytera folk så rekommenderar man vänner, och så börjar man jobba på Lövsta, berättar en tidigare anställd.

P4 Sörmland har tidigare berättat om att barnen på Lövsta utsatts för våld och andra kränkningar av vissa ur personalen.

Så här skriver en annan tidigare anställd i en anmälan till Inspektionen för Vård och Omsorg:

"Det är vanligt att nära anhöriga till personal anställs, vilket får effekten att lojaliteten till släktingar skapar en kultur av tystnad vid övergrepp mot de intagna barnen." – Anställd på Lövsta till IVO.

Ytterligare en tidigare anställd menar att den nya personalen i många fall saknar rätt kompetens att jobba med ungdomar med problematik.

 – Det jobbar fritidspedagoger, fotbollsspelare, fotbollmålvakter och pizzabagare på Lövsta. De är säkert jättebra på sina respektive yrken, men de kan inte det här, säger hon.

Ett tiotal personer ur personalen har nu fått sluta på grund av hur barnen behandlats på Lövsta.

Joachim Reif är ny tillförordnad Institutionschef på Lövsta. Han betonar att det inte ska vara något hinder för bekanta att jobba ihop, men att kompetensen kommer först.

– Vi kommer granska alla relationer och framför allt titta på processen vid rekryteringen, säger Joachim Reif.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".