En pojke tittar ut genom ett fönster
Ensamkommande i Eskilstuna ska få hjälp att hantera trauman. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ensamkommande i Eskilstuna ska få hjälp att hantera trauman

Professor: De ser att de inte är ensamma
1:46 min

Socialförvaltningen i Eskilstuna får tillsammans med BRIS 749 000 kronor från länsstyrelsen för att hjälpa ensamkommande barn att hantera stress och trauman.

I början av nästa år kommer Eskilstuna kommun att starta ett projekt där ensamkommande barn och ungdomar ska träffas i grupper för att lära sig att hantera stress och traumatiska minnen.

Kommunen och BRIS kommer tillsammans att ansvara för projektet där HVB-personal ska utbildas för att hålla gruppträffarna med ensamkommande barn.

– En del av våra ungdomar behöver ett utökat stöd som är ett mellanting mellan psykiatrin och det som de får på våra boenden. Där fanns det ett glapp. Vi behövde en metod för att möta den gruppen och då hittade vi den här metoden TRT, säger Jenny Ingårda som är enhetschef för området ensamkommande i Eskilstuna kommun.

Anna Sarkadi är professor i social medicin vid Uppsala universitet och ansvarig för den svenska utredningen av TRT-metoden.

– Man lär ut olika väldigt konkreta tekniker. Hur man kan jobba med sina svåra minnen till exempel. Man håller sig på en nivå där man fokuserar väldigt mycket på hur man kan minska symptomen. Hur man kan få bättre sömn, hur man kan få kroppen att lugna sig. Och hur man kan hantera plötsliga minnen som dyker upp eller mardrömmar, säger Anna Sarkadi.

Metoden är relativt ny och har endast testats i andra delar av världen, då i samband med krig och naturkatastrofer.

I Sverige är metoden ännu inte vetenskapligt verifierad och Eskilstuna är alltså en av de första kommuner i Sverige som satsar på metoden. Tidigare har den endast testats i några försöksgrupper i Uppsala län. Men Anna Sarkadi berättar att hon redan har sett positiva reaktioner bland ungdomar som då har deltagit i studien.

– Vår erfarenhet är att ungdomarna tycker att det här är väldigt värdefullt, framförallt att se att de inte är ensamma. Många tror att det är fel på dem. Det är en väldigt stark upplevelse att höra att det här är snarare en normal reaktion på onormala händelser, säger Anna Sarkadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".