Martina Schagerlund, Lindholms gård i Barva
I över tio år har Martina Schagerlund kämpat för att området runt gården ska få bredbandsfiber. Men hittills utan att få del av det statliga bredbandsstödet. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Martina i Barva kämpar för fiber

Gårdsägaren Martina Schagerlund: Det är jätteorättvist
3:18 min

När länsstyrelsen nu delar ut mer bredbandsstöd till glesbygd så räcker pengarna långtifrån till. Och nu kommer kritik mot att stödpengar även går till kommersiellt intressanta områden medan delar av landsbygden blir utan.

Sörmland är ett av de sju län i landet där glesbygdsbor har sämst tillgång till snabbt bredband via fiber. Bara drygt 12 procent av glesbygdshushållen här har enligt Post och telestyrelsens senaste statistik tillgång till det som nu är standard, bredband på 100 Mbit/sekund. Det kan jämföras med att närmare 21 procent av hushållen i glesbygden i stort i landet har tillgång till uppkoppling på 100 Mbit/sekund och drygt 71 procent av hushållen i Sörmlands tätbebyggda områden.

Martina Schagerlund på Lindholms gård i Barva utanför Eskilstuna har i över 10 år kämpat för att få tillgång till fiber, men på grund av att deras ansökan inte omfattar tillräckligt många hushåll så får de inte del av det statliga stödet.

– Det är orättvist, det är jätteorättvist. Vi har inte nån som helst chans att tävla om de där pengarna, då måste ju vi bygga hyreshus här ute. Det dras järnvägar och motorvägar och det läggs ned fiber och vi ska bara låta dem göra det på våra marker, men som om vi vill ha en elstation, eller fiber eller adsl-nät eller om vi vill ha en busshållplats då går ju inte det, vi får inte del av den servicen, säger Martina Schagerlund.

I området runt Lindholms gård i Barva där Martina Schagerlund bor och tillsammans med sin man driver gård och annan näringsverksamhet är Telias kopparnät sedan flera år nedmonterat och den adsl-uppkoppling de en gång hade är enligt Martina ersatt med ett svajigt mobilt bredband. De har flera hyresgäster som efterfrågar fiberuppkoppling för att de fullt ut ska kunna ta del av samhällets digitalisering. Men eftersom de bara är ett 70-tal hushåll har de ingen chans att få del av det statliga bredbandsstödet.

Och att ha en svajig uppkoppling försvårar för gårdens näringsverksamhet, men även vardagliga situationer kan ha sina sidor, säger hon.

– Jag skulle ladda ned en film, men det skulle ta fem timmar och då går det ju fortare för mig att åka in till videobutiken och hyra en film. Och han bara vad bor du nånstans, ja just det det går ju inte att ladda ned på det här sättet. Och det här att kunna se på TV i efterhand när det inte fungerar så, ja man blir ju lite avskärmad, säger Martina Schagerlund.  

Av de 31 ansökningar som kommit in till länsstyrelen i Sörmland om stöd till fiber i glesbygd så har fem fått stöd och pengarna, totalt cirka 110 miljoner kronor i två omgångar väntas räcka till ytterligare 4 projekt som inom kort får besked.

Men 22 projekt blir alltså utan, och en del är precis som hos Martina Schagerlund mindre projekt längst ute på landsbygden där det kommersiella intresset att bygga ut bredband är lika med noll.

Jonas Ivervall, näringslivschef i Trosa  och ordförande i det kommunala bolaget Trosa fibernät är kritisk.

– De som har fått stöd, åtminstone några av dem hade kanske gått med hjälp av de kommersiella aktörerna att fibrera. Och det är ju lite tråkigt om ett område som kanske ändå kunde ha blivit gjort får statligt stöd, medan områden som ligger mera perifert då inte har möjlighet, mindre landsbygdsområden som inte ligger så nära större orter, säger Jonas Ivervall. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".