Nobelelever på Ramdalsskolan. Foto: Malin Ström.
Under fredagen uppmärksammades Nobeldagen på grundskolorna i Oxelösund. Festfina elever laddade inför en heldag med Nobelprat, uppfinnare och en festlig lunch. Foto: Malin Ström.

Festligt när Nobeldagen uppmärksammas i Oxelösund

"Jag hoppas det blir lite extra glitter i ögonen hos några barn"
1:25 min

Eleverna i Oxelösunds grundskolor bjuds på en extra festlig fredag. Man klär upp sig och det bjuds på en riktig nobelmiddag till lunch.

– Jag tycker att det här är en del av vår historia, att barnen får lära sig och känna sig stolta över det som är vi, förklarar Malin Ström, lärare Ramdalsskolan och en av initiativtagarna.

Jag hoppas det blir lite extra glitter i ögonen hos några barn och att man får med sig ett trevligt minne.

Förutom att klä sig fint planerar både elever och personal att gå två och två till matsalen, där det pyntats och dukats fint, och där det bjuds på en riktig festmåltid, med glass till efterrätt.

Nobeldagen uppmärksammas inte bara på festligt vis, utan en hel del fokus läggs både på vem Alfred Nobel var och vad han gjorde, och också olika uppfinnare.

– Vi har många förebilder och det är viktigt för barnen att känna till. 

Är barnen intresserade?

– Ja, det är de. Vi blandar både kvinnliga och manliga uppfinnare, och framför allt tjejerna kan ju behöva ha starka kvinnor som förebilder att titta tillbaka på.

Vilka förväntningar har du på dagen?

– Åh, jag hoppas det blir lite extra glitter i ögonen hos några barn och att man får med sig ett trevligt minne, säger Malin Ström.

Det är skolorna som uppmärksammar Nobeldagen i samarbnete 

Idén att uppmärksamma Nobeldagen sker i samarbete mellan skolorna, kostenheten och utbildnignsförvaltning i Oxelösunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".