Skylt om bredbandsutbyggnad i Dunker
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Svidande kommunal kritik mot statlig bredbandspolitik

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson(S): Det är rena High Chaparall
2:08 min

De statliga bredbandspengar som länsstyrelsen delar ut räcker långtifrån till alla som sökt stöd. Nu får den statlig bredbandspolitiken svidande kommunal kritik.

 22 projekt av 31 sökta i Sörmland blir utan pengar och det statliga stödet når inte längst ut i glesbygden där det behövs som bäst eftersom de kommersiella aktörerna inte är intresserade där. Jan Petersson samordnare på länsstyrelsen som handlägger bredbandsstödet i Sörmland utesluter inte heller att delar av stödet gått till såna områden där kommersiella aktörer själva kunnat stå för utbyggnaden.

– Det kan vara så. Och det är jättetråkigt att det varit så hård konkurrens om stödpengarna att de bara räckt till de större projekten, säger Jan Petersson.

Och eftersom de statliga reglerna för stödet gäller fram till år 2020 så ser Jan Petersson inte så stora möjligheter för länsstyrelsen att hjälpa fram de mindre projekten - om inte regelverket ändras.

I Eskilstuna satsar kommunen nu två miljoner kronor för att nå ut även längst ut på landsbygden - för att täcka upp där de bor som det statliga stödet misslyckats nå.

Jimmy Jansson, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna är starkt kritisk till hur bredbandsutbyggnaden hanterats.

– Det är en helt absurd situation, det är rena High Chaparallen på fibermarknaden där stora aktörer plockat russinen ur kakan och inte varit intresserade att ta ansvar för hela samhället och inte sett till att det finns fiber även en bit utanför stadskärnan. Det här är resultatet av en väldigt olycklig politik, säger Jimmy Jansson.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".