Polisbilar vid Tomtaklintskolan i Trosa.
Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Veckan som gått - på 7 minuter

Veckan som gått vecka 49 i P4 Sörmland
7:01 min

Katarina Wahlström sammanfattar nyhetshändelser vecka 49 i Eftermiddag i P4 Sörmland.

Snabblånebranschen växer det fick inleda nyhetsveckan och det blir allt vanligare att företag som ger snabblån vänder sig till kronofogden för att få in obetalda skulder. Finansinspektionen varnar nu för att ta snabblån, inte minst inför årets julhandel. Men när P4 Sörmland frågade Eskilstunabor verkade intresset vara svalt.
– Jag skulle absolut inte kunna tänka mig att ta sms-lån och sånt skit, säger Rebecca Bergström.

Integrationsprojektet Brobyggarna i Brandkärr i Nyköping ska nu stå modell för en regeringssatsning på att motverka segregation i Sveriges mest utsatta förortsområden. Den ingår i ett reformprogram för minskad segregation som får 50 miljoner kronor nästa år.
Projektet Brobyggarna startade 2002 för att fungera som som en länk mellan invandrarfamiljer och skolan.
– Vi bygger broar mellan föräldrar och skolan, säger Boshra Borsali som är studiehandledare på Brandkärrsskolan.

Vid lunchtid i tisdags fick polisen in ett tips om att en beväpnad man rört sig mot Tomtaklintskolan i Trosa - och barn på alla skolor och förskolor i Trosa uppmanades att inte lämna byggnaderna. Men vid tvåtiden avbröt polisen insatsen och någon timme senare fick polisen tag på den misstänkta mannen - och det misstänkta vapnet visade sig vara ett paraply.
Några högstadieelever berättade om händelsen i P4 Sörmland:
– En lärare sa att det fanns en beväpnad man på skolan så v blev väldigt rädda.

Svenska elever bryter den negativa trenden och höjer sina resultat i alla ämnen i den nya Pisa-rapporten, enligt OECD. Den största kunskapförbättringen har gjorts i läsförståelse och matematik, men även inom naturvetenskap syns tecken på en positiv utveckling. Samtidigt visar undersökningen också tecken på försämrad jämlikhet och gapet mellan elever från socioekonomiskt svaga och starka hem, har ökat:
– Det här är något som vi i Nyköping har sett och försökt göra något åt för att kunna jobba med likvärdigheten och den sociala sammanhållningen, säger Anna Thörn, chef för division Barn Utbildning Kultur i Nyköping.

Emma Edman går i sjuan på Nyköpings högstadium som alltså numera är den enda kommunala högstadieskolan i Nyköping för att få till en bättre mångfaldsmix i och med att elever från olika områden kom till samma skola:
– Jag tycker det är bra att det är en skola.

Landstinget Sörmland förlänger avtalen med 14 bemanningsföretag som hyr ut bland annat sjuksköterskor till vården i Nyköping och Eskilstuna. Bland annat förlänger landstinget med det omdebatterade bemanningsföretaget Orange. Det norska företaget Orange har kritiserats för sina arbetsförhållanden, och för att det använder sig av utländsk arbetskraft från andra länder och som har problem med att prata svenska.
– Det som är positivt är att de numera har kollektivavtal med de anställa, men jag håller med om att det är problem med språksvårigheter, säger Jacob Sandgren (S) personallandstingsråd.

Den här veckan har vi besökt Stallarholmens sista dagmamma, Marianne Oscarsson. Hon har varit dagmamma i nästan 40 år, men går i pension till sommaren.
– Det känns konstigt, säger Marianne.

Julen är på ingång och det är något många känner sig stressade inför. särskilt kvinnor i storstäder är stressade. Det visar siffor från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Sirén har sammanställt. I Sörmland är det 16 procent kvinnor som uppger att de är extra stressade - bland män är det 11. P4 Sörmland pratade med syskonen William och Melvin.
– Mamma är väldigt stressad över julklappar och sånt. Pappa sitter och chillar i soffan och mamma bara sprinnger runt hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".