Ulrica Brokvist
Ulrica Brokvist är lärare på Nyköpings Högstadium Foto: Katarina Larsson

Både hopp och förtvivlan efter besked om en svårare situation i Afghanistan

"De börjar känna lite hopp igen"
1:19 min

Migrationsverket anser att säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats de senaste åren.

De afghanska asylfallen ska nu bedömas mer generöst och fler kommer att få stanna i Sverige, det sa migrationsminister Morgan Johansson till Ekot igår.

P4 Sörmland har tidigare berättat om Hadi och Ali som båda är femton år, och som bor i Nyköping sedan ungefär ett år tillbaka och som väntar på att få sina asylansökningar prövade av Migrationsverket. Båda tillhör den shiamuslimska minoriteten hazarer och oroar sig för att bli tillbakaskickade.

Ulrica Brokvist på Nyköpings högstadium och är Hadi och Alis lärare har pratat med pojkarna om de senaste uppgifterna:

– Det har varit både och, å ena sidan så börjar de känna lite hopp igen, att de kanske får stanna i Sverige. Å andra sidan att läget har försämrats gör ju att de är oroliga för släktingar och andra som finns där, säger Ulrica Brokvist är lärare på Nyköpings högstadium och är Hadi och Alis lärare

Säkerhetsläget i Afghanistan har blivit mycket sämre sedan 2015, och att riskerna med att sända tillbaka personer dit har ökat.

Det innebär att det blir lättare för de nästan 40.000 afghaner som finns i det svenska asylsystemet att få uppehållstillstånd. Lättare att få stanna blir det framför allt för barn, kvinnor och de som tillhör den shiamuslimska minoriteten hazarer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".