Nyckelskramlare i Nyköping för alla människors lika värde.
Några av de 50 Nyckelskramlare som samlades på Stora Torget i Nyköping under lördagen för att manifestera för demokrati och alla människors lika värde. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Ökad nazistisk aktivitet i Sörmland möter motstånd

Nyckelskramlare i Nyköping: Det här är livsviktigt för demokratins överlevnad
2:18 min

Enligt tidningen Expo så ökade antalet högerextrema aktiviteter i Sörmland under 2016. Och i Nyköping fortsätter nyckelskramlingen för allas lika värde.

Tidningen Expo rapporterade i veckan att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen rekryterat många nya aktivister sedan början av 2015.

Och enligt Jonathan Leman på Expo har rasidiologiska aktiviteter i Sörmland ökat under det senaste året.

– Det har ökat från 2015 till 2016 i Södermanland. Vi ser ett ökat antal aktiviteter och det har att göra med Nordiska motståndsrörelsen, en organisation som har växt sig starkare på en del orter där de hade svagare aktivitetsnivå tidigare.

Tidningen Expo gör varje år en kartläggning av rasidiologiska aktiviteter i Sverige. Med aktiviteter menas en rad olika saker, det kan till exempel vara träning i kampsport eller manifestationer, men den vanligaste aktiviteten är propagandaspridning.

Expo har också sett att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har rekryterat många nya aktivister. Detta kan enligt Expo förklaras med att en annan nazistisk organisation har lagt ner, nämligen Svenskarnas parti. De satsade stort på valet 2014, men valde att lägga ner 2015 efter att de inte lyckas få något mandat i någon kommun.

Jonthan Leman på Expo tror att effekten av att SMR:s övertagande av aktivister leder till en mer extremistisk utveckling för de som kommer in i den rasidiologiska miljön.

– Ja, det skulle jag säga. Nordiska motståndsrörelsen är en mycket mer militant organisation, det är en mer brottsbelastad organisation. Det innebär också en radikalisering av miljön i stort, säger Jonathan Leman.

Ekot har varit i kontakt med Pär Öberg som är Nordiska motståndsrörelsen presstalesman, men han vill inte medverka i en bandad intervju.

När P4 Sörmland vänder sig till de riksbekanta Nyckelskramlarna som varje lördag sen 2008 samlats på Stora torget i Nyköping så är cirka 50 personer som samlats, trots regn o kyla. Nyckelskramlingen är en manifestation för det öppna demokratiska samhället och för alla människors lika värde.

En av initiativtagarna, Marie Sälmark, är inte förvånad över att de högerextrema aktiviteterna ökar, men är oroad.

 – Förvånad och bestört på ett sätt men å andra sidan så kan man ju säga att det ligger i tidsandan, så att vi reagerar med att fortsätta skramla nycklar förstås, för just det fria demokratiska och öppna samhället, säger Marie Sälmark.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".