Åka tåg. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Efter kritiken: SJ försöker ordna med internet på loktågen

"Förhoppningsvis inom nått års tid"
1:18 min

SJ provar ny teknik för att kunna erbjuda WiFi även på de gamla loktågen, som går mellan Eskilstuna och Stockholm.

I helgen började den nya tågplanen gälla, vilket bland annat inneburit att direkttåget från Eskilstuna, som tidigare gått direkt till Stockholm, nu börjat stanna på alla mellanliggande stationer.

 – Det ger ungefär 20 minuters längre restid på morgonen, säger Anette Moore, mångårig pendlare på sträckan.

Hon är kritisk mot att direkttåget tagits bort, men också mot att de dubbeldäckade tågen på sträckan bytts ut mot de äldre lokdrivna tågen. På loktågen erbjuds nämligen inte trådlöst internet ombord.

 – Så det är svårt att jobba, säger Anette Moore.

Men nu jobbar SJ på att kunna erbjuda internet även på de gamla lokdrivna tågen. Efter nyår vill företaget provköra den nya tekniken på en handfull lokdragna vagnar. Faller projektet väl ut siktar man sen på att erbjuda nätverk på fler loktåg inom kort.

 – Om vi lyckas få till en prismässigt bra lösning så hoppas jag att vi så snart som möjligt kan rulla ut det här. Förhoppningsvis inom nått års tid, säger David Nilsson, produkt- och konceptansvarig på SJ.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".