Kritik mot SOS – skickade inte ambulans till bebis som föll i trappa

Mamman om larmsamtalet: De sa att spädbarn är så mjuka
1:26 min

Inspektionen för vård och omsorg menar att ambulans borde skickats till mamman och barnet.

Händelsen skedde i april i år, när en mamma i Katrineholm ramlade i en trappa och tappade sin fem veckor gamla bebis. Men när mamman ringde SOS-alarm så valde larmcentralen att inte skicka någon ambulans. Detta eftersom barnet inte hade några synliga skador.

 – Det enda vi såg var skrapmärken på ryggen. "Ja men då är det ingen fara. Spädbarn är så mjuka" sa hon då, berättar mamman om larmsamtalet.

Föräldrarna tog bilen till sjukhuset och där visade det sig att flickan hade allvarliga skador, bland annat en skallfraktur och åtta brutna revben. Barnet flyttades till akademiska sjukhuset i Uppsala.

Inspektionen för vård och omsorg anser att larmoperatören inte var tillräckligt lyhörd och att samtalet präglades av passivitet från larmoperatörens sida.

– Det är solklart att vi begått ett misstag här, sa SOS Alarms presschef Helena Söderblom när P4 Sörmland rapporterade om händelsen i juli.

Den aktuella larmoperatören använde inte det stöd som finns för att bedöma händelsen och saknade kunskaper om trauma. Nu har larmoperatören fått utbildning och rutinerna på SOS har skärpts efter händelsen. Bland annat ska en SOS-sjuksköterska ta vid vid liknande händelser för att göra en bedömning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".