AFC:s ordförande Alex Ryssholm efter seger mot Åtvidaberg i superettan. Glad.
AFC:s ordförande Alex Ryssholm efter seger mot Åtvidaberg i superettan. Foto: Janerik Henriksson/TT

AFC med på hemlig lista över matchfix

3:13 min

AFC United finns med på UEFA:s hemliga lista över spelare som misstänks ha deltagit i uppgjorda matcher, avslöjar Uppdrag Granskning.

Listan gäller säsongen 2015 då AFC spelade i Superettan – och enligt Uppdrag Granskning domineras listan av misstänkta spelare av AFC tillsammans med Syrianska och Landskrona Bois.

Det handlar om spelare i allsvenskan och superettan som misstänks kan ha varit delaktiga i uppgjorda matcher under säsongen. Enligt SVT:s Uppdrag Granskning är det bara ett fåtal spelare på listan som inte kommer från någon av de tre klubbarna ovan.

– Det är besvärande uppgifter, men vi har inga tecken på att våra spelare är inblandade i någon smutsaffär. Jag känner personligen inte till sådana spelare, säger AFC:s ordförande Alex Ryssholm till Uppdrag Granskning.

Under 2015 ska flera sportbetting-sajter ha infört spelstop på flera svenska lag – däribland AFC – på grund av avvikande spelmönster.

Efter det har AFC gjort flera åtgärder. Bland annat infört förbud för spel på de egna matcherna.

– Vi kommer aldrig tillåta sådana här grejer, säger Alex Ryssholm till Uppdrag Granskning.

AFC United spelar  i Allsvenskan nästa säsong och ska då spela i Eskilstuna under namnet AFC Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista