Jenny Dich, Carola Flood, Ida Forsberg
1 av 3
Jenny Dich, Carola Flood och Ida Forsberg. Foto: Alexandra Sannemalm
Skylt Torshälla Stads förvaltning
2 av 3
Foto: Alexandra Sannemalm
Torshälla centrum
3 av 3
Foto: Alexandra Sannemalm

Beslut om Torshällas stads förvaltning tas idag

"Det är bra som det är i Torshälla nu"
1:46 min

I dag ska kommunfullmäktige i Eskilstuna ta ställning till det omdebatterade förslaget till förändringar i Torshälla, som handlar om att ta bort Torshällas egen stadsförvaltning och i stället samarbeta med Eskilstuna kommun.

– Jag tycker att Torshälla ska vara kvar och vara självständig, det känns bättre så. Det är bra som det är i Torshälla nu, säger Ida Forsberg i Torshälla.

Torshälla, som fyller 700 år nästa, år har idag en egen förvaltning där allt från skolor till äldreomsorg och parkförvaltning ingår. Bara ett fåtal uppgifter som räddningstjänst och bygglov sköts centralt från Eskilstuna.

Om Torshälla Stads förvaltning tas bort så kommer Torshälla fortfarande ha kvar sin nämnd och sina folkvalda politiker och medborgarkontoret. Många i personalen kommer också jobba kvar i Torshälla, men verksamheterna kommer ingå i Eskilstunas centrala förvaltningar.

Det här är en fråga som länge varit omdebatterad. Majoriteten menar att förändringarna kommer att stärka Torshälla, som får egna chefer i varje förvaltning, samtidigt som oppositionen hävdar att det är bra så som det är nu, och att ett samarbete med Eskilstuna riskerar att förstöra ett fungerande koncept.

På Medborgarkontoret i Torshälla jobbar Ari Hagberg. Han säger att han har fått frågor från dem som bor i Torshälla om vad som händer om förvaltningen försvinner.

– De tycker att det är tråkigt att Torshälla försvinner som egen stad, som har funnits i 700 år, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".