Torshälla centrum
Foto: Alexandra Sannemalm

Kraftig majoritet för förändringar i Torshälla

I Eskilstuna fattade en stor majoritet av politikerna i kommunfullmäktige idag ja till förslaget att samordna förvaltningen med centrala Eskilstuna.

I Eskilstuna fattade en stor majoritet av politikerna i kommunfullmäktige idag ja till förslaget att samordna förvaltningen med centrala Eskilstuna.

Förslaget fick kraftigt stöd av Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna, den politiska majoriteten och Sverigedemokraterna sa också ja. 

Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande berättar att 58 ledamöter sa ja, 12 sa nej och sju avstod. Två ledamöter kom senare och tjänstgjorde inte.

Liberalerna och kristdemokraterna avstod och Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa nej. De senare menar att Torshällas makt försvagas och att service och möjligheten till lokal utveckling och inflytande minskar.

Förvaltningen läggs ner och istället samordnas med Eskilstunas övriga förvaltningar. Organisationsförändringen innebär att Torshälla stads nämnd blir kvar och ska ansvara för lokala frågor och ansvara för bland annat kultur- och fritidsverksamhet och gatu- och parkverksamhet, men också förenings- och näringslivsfrågor.

Inför kommunfullmäktige lämnade Miljöpartiets Magnus Arreflod över närmare 1700 namn emot att Torshällas självstyrelse och självständighet ska förändras.

Så många Torshällabor har skrivit på en protestlista som Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom i en kampanj som pågått under hösten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".