Thomas Bergquist, polisen som var var med i rockbandet Kent, när de hette Jones och giftet
Thomas Bergquist var med i bandet Jones och Giftet, som senare blev Kent. Foto: Robin Gustafsson / Sveriges Radio

Thomas Bergquist var med i Kent i begynnelsen

"Jocke hade en jättestor kreativitet"
3:29 min

I början av rockgruppen Kents karriär var Thomas Bergquist en av medlemmarna. Han spelade keyboard i Jones och giftet, som sedan blev Havsänglar och sedan Kent.

Men när medlemmarna flyttade till Stockholm och ville satsa på en karriär så slutade han i gruppen eftersom han själv valde att satsa på studier och jobb. Numera är han kommunpolis i Eskilstuna. 

Känns det speciellt för dig nu när Kent slutar?

– Jo, men det gör det ju. Det är inget jag tänker på varje dag. Det känns lite tråkigt. De har hållit ut så länge och varit så intressanta under så lång tid. Det kommer bli ett tomrum helt klart.

Hur träffades ni?

– Det var jag och Martin (Roos) som träffades på St.Eskil i ett teaterprojekt. Vi var intresserade av samma musik. Han hade en uppsjö av LP-skivor som vi spelade och jag fastnade för en hel del av det han hade. Jesus and Mary Chain, U2, Cure och Waterboys. Sen fanns ju den nykickade kanalen MTV, säger Thomas Bergquist. 

Hur var ni som band?

– Jäkligt skramliga. Vi hade väldigt roligt.

Thomas Bergquist säger att Joakim Berg var väldigt ambitiös.

– Det som slog mig med Jocke var att han hade en jättestor kreativitet. Han hade en låt per dag under vissa perioder. Det var mycket kärlek, mycket smärta och mycket vemod. Han sa tidigt att han vill vara pappersfigur i en skivaffär. Han hade sett Robert Smith i Cure som en stor pappersfigur. Det var ett stort mål att vara på en display i en skivaffär. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".