Skylt utanför Ungdomshemmet Lövsta. Står "Statens Institutionsstyrelse Sis"
Foto: Robin Gustafsson /Sveriges Radio

Eskilstuna missnöjd med vården – omplacerade barn från Lövsta

Kerstin Eriksson, Eskilstuna kommun: Det var oacceptabelt helt enkelt
1:09 min

Eskilstuna kommun har omplacerat ett barn från hemmet och bestrider nu Lövstas fakturor - detta eftersom kommunen anser att barnet inte fått rätt vård.

– Vi accepterade inte det. Det var oacceptabelt helt enkelt, så därför bestämde vi oss för en omplacering, säger Kerstin Eriksson, områdeschef, med ansvar för individ och familjeomsorg på socialförvaltningen på Eskilstuna kommun.

Det var tidigare i höstas, bara några veckor innan en avdelning på ungdomshemmet stängdes ner på grund av missförhållanden, som Eskilstuna kommun beslutade om omplacering av det barnet som bodde på hemmet. Det här eftersom de ansåg att barnet inte fick rätt behandling.

Kommunen bestrider nu Lövstas fakturor.

Tillförordnad institutionschefen, Joachim Reif, säger att det allvarligt när en kommun känner sig missnöjd med vården, men att det inte hör till vanligheterna att det händer.

– Det händer ju, men det är rätt sällan som en kommun bestrider en faktura säger han, säger han.

Hur allvarligt är det att kommunen har gjort det?

– Det är väl alltid allvarligt när vi har någon som är missbelåten.

– Det är väl bara att hoppas på att Statens Institutionsstyrelse har rättat till det och att det återgår till en bra kvalité, så att vi inte behöver vara oroliga när vi placerar barn på Lövsta, säger Kerstin Eriksson.

Eskilstuna kommun har idag inga barn placerade på Lövsta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".