Sittplatser i ett tåg
Sittplats har varit ett problem för pendlare på sträckan Eskilstuna-Västerås. Foto: Henrik Säll/Sveriges Radio

Veckan som gått - på 7 minuter

Veckan som gått - på 7 minunter
7:02 min

Katarina Wahlström sammanfattar nyhetshändelser vecka 50 i Eftermiddag i P4 Sörmland.

Den här veckan började den nya tågtidtabellen för Mälardalen gälla. Många avgångstider har ändrats och så blir direkttåg och dubbeldäckare ett minne blott i Sörmland - men det blir fler avgångar till och från Stockholm och tätare trafik till Västerås. Ulrika Persson pendlar från Hälleforsnäs till jobbet i Eskilstuna:
– Det är bra för nu kan jag vara en timme tidigare på jobbet.

Landstinget ska börja med sprututbyte på Mälarsjukhuset i eskilstuna nästa år.
Det har landstingsstyrelsen beslutat. Det trots att Katrineholms kommun är emot liksom personal inom missbrukarvården i Eskilstuna.
Liberalernas Fredrik Lundgren är hälso- och sjukvårdslandsstingsråd:
– Vi vet att det har varit kontroversiellt. Vi ser det som en smittskyddsåtgärd i första hand.

Nästa år firar Nyköpings gästabud 700 år, efter den historiska händelse då kung Birger, i en kamp om makten fängslade sina bröder Erik och Valdemar, där de sen svalt ihjäl i Nyköpings hus.
Händelsen är något som kommunen vill uppmärksamma under hela året, med start på nyårsafton. En av satsningarna handlar om att lysa upp Nyköping, säger jubileumsgeneralen Ulf Westman:
– Vi har inlett en satsning som heter sätt ljus på Nyköping, vi ljussätter åprommenaden och Nyköpings hus och det gör vi avspark på på nyårsafton.

Proffsboxaren Erik Skoglund från Nyköping har tagit sin 26:e raka seger genom att vinna mot Timy Shala på knockout i i Rosvalla.
Erik var helt överlägsen, men väntade till den elfte ronden innan han skickade Timy Shala i golvet:
– Det kändes väldigt bra, nu ska jag fira med familjen och ta en julmust.

Flera ur behandlingspersonalen på det kritiserade ungdomshemmet Lövsta i Vagnhärad. har rekryterats på grund av att de känner någon som jobbar där, trots att de kanske saknar rätt kompetens. Joachim Reif. är tillförordnad institutionschef:
– Det är ju olyckligt att man rekryterar på grundval av kompiskap snarare än kompetens.

Genom att ställa krav på regeringen och samla in namnunderskrifter hoppas Sveriges Kristna Råd kunna påverka asylmottagandet.
Marina Balado präst i Eskilstuna församling säger att oron bland asylsökande ökat.
– Från första juni så har det blivit en ökad oro över hur kommer det här att påverka mig och min familj och framförallt när det gäller återföreningar.

I onsdags stod klass 3 B från Lundbyskolan i Eskilstuna utanför en livsmedelsaffär och samlade in pengar till Musikhjälpen. De hade gjort pärlhalsband, julkort och muffins som de sålde.
– Jag tycker vi gör en bra sak när vi gör det här. Alla ska ha rätt att gå i skolan var man än bor.

Magisk realism, Narnia-inspirerad vandring, P4 sörmland tjuvkikade in på Mokkasin i Katrineholm och träffade Sofia Jansson som skapar kostymer inför Katrineholms 100 års kalas och hon visar bland annat en jättehatt inspirerad av Alice i Underlandet:
– Det är en massa ställningar under och även en gammal cykelhjälmshållare under så man kan spänna den ordentligt, den är så tung så annars kan man inte ha den på huvudet.

Det börjar dra ihop sig för Kents sista konsert på sin avskedsturné, den sista är ju imorgon i Stockholm och i Eskilstuna ska några av bussarna under några dagar byta ut sin vanliga varningssignal och istället spela en Kent-låt i några sekunder. Bengt Karlsson, som är affärschef på Transdev Eskilstuna, och som driver kollektivtrafik:
– Våra elbussar har normalt en ringsignal som låter som en spårvagn. Nu har vi kläckt den goda idén att spela "Så nära får ingen gå", vilket är lite fyndigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".