Svenska kullagerfabriken, SKF. Foto: Erik G Svensson/TT.
1 av 2
Svenska kullagerfabriken, SKF. Foto: Erik Svensson/TT.
Gösta Reinl
2 av 2
Det är för få som utbildar sig i tekniska ämnen och vill läsa de svåra ämnena som matematik och teknik, säger Gösta Reinl, vd på Fabriksföreningen i Eskilstuna. Foto: Staffan Axelsson/Sveriges Radio.

Fortsatta problem för industrin att hitta rätt kompetens

Manuel Walter, vd: Svårt att få unga högskoleutbildade att flytta till Flen
1:17 min

Industriföretagen har fortsatta problem med att rekrytera anställda med rätt utbildning och kompetens.

Trots att antalet anställda inom industrin i Sörmland har arbetsgivarna svårt att rekrytera personer med rätt utbildning och kompetens.

Malmköpings mekaniska verkstad i Flen tillverkar elmotorer och är ett av de företag som letar efter rätt kompetens. 

– Vi överlever och vi växer, sen ska jag inte säga att det går jättebra, för det är en jättetuff bransch, säger Manuel Walter, vd på företaget.

Hur ser det ut med personal?

– Sakta men säkert. Vi blir inte jättemånga fler eftersom vi effektiviserar och robotiserar rätt mycket. Men vi söker hela tiden efter produktionstekniker med högskoleutbildning. Om man ska vara tråkig, så ska man vara duktig på matematik. Att jobba med skärande bearbetning är ganska så likt att göra dataspel, det är mycket programmering, att se till att robotarna rör på sig på rätt sätt.

Hur går det med att hitta den kompetensen?

– I Flen är det svårt. Det är svårt att få unga högskoleutbildade människor att flytta till Flen. Tyvärr.

Trots att industrin i Sörmland sysselsätter allt färre människor i Sörmland, har arbetsgivarna svårt att rekrytera personer med rätt kompetens. Enligt Arbetsförmedlingens prognos för 2017 så råder det störst brist på högskoleutbildade ingenjörer och tekniker. Men det behövs också exempelvis fler lackerare, svetsare, plåtslagare och industrielektriker.

Att teknikutvecklingen inom industrin leder till en större efterfrågan på högre utbildning är känt sedan länge. Och i dag pågår flera samarbeten mellan exempelvis Mälardalens högskola och företagen i regionen, men trots det saknas det fortfarande personer med rätt utbildningar för att klara generationsväxlingen inom industrin.

– Det man behöver inom industrin är kvalificerade civilingenjörer och högskoleingenjörer. Och det beror i regel på att vi har för få som utbildar sig i tekniska ämnen och vill läsa de svåra ämnena som matematik och teknik, säger Gösta Reinl, vd på Fabriksföreningen i Eskilstuna.

Vem bär ansvaret för att arbetskraften och industrin inte matchar?

– Industrin är kanske dåliga på att tala om vad vi vill ha. När man väljer yrke och yrkesområde när man är ung, så tror jag att man väljer oftast saker som man trivs med eller som kompisarna gör, inte det där jobben finns.

Tycker du att utbildningsväsendet följer med i den här utvecklingen?

– Ja tror att de gör så gott de kan. Jag vet att det kan ta tid att svänga en utbildning. Allting kan bli bättre. Vi kan bli bättre och de kan säkert också bli bättre. Men totalt sett så tror jag att vi förstår varandra och gör så gott vi kan med de förutsättningar som vi har.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".