Landstinget. Foto:Katarina Wahlström/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio
Monica Johansson
2 av 3
Monica Johansson, S, landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Magnus Leivik. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Magnus Leivik, M, oppositionslandstingsråd. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Kraftiga reaktioner mot landstingsdirektörens löneökning

Monica Johansson (S): Det har inte kommit något annat förslag
1:04 min

Många lyssnare har reagerat och är upprörda på uppgifterna om att landstingsdirektören Jan Grönlund har fått en löneökning på nästan tio procent och att han nu tjänar 140 000 kronor i månaden.

På vår Facebooksida kan du läsa kommentarer och själv kommentera.

Beslutet om löneökningen har enligt landstingsstyrelsens ordförande socialdemokraten Monica Johansson, tagits i samråd med centerpartisten Mattias Claesson och moderaten Magnus Leivik, förste och andre vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Ingen kom med något annat förslag, svarar hon på frågan om de kom överens om en löneökning på nästan 12 000 kronor i månaden.

– Magnus Leivik har framfört en synpunkt att han tyckte att lönen var för hög, däremot har han inte preciserat vad han tyckte att landstingsdirektören skulle ha för lön, i vilken mån och så vidare. Där har inte heller kommit något annat förslag, säger Monica Johansson.

Magnus Leivik säger att konversationen skedde via sms och att han inte har varit delaktig i själva löneförhandlingen.

– Det är inte upp till mig att komma med nya förslag. Jag erbjöd mig att vara med och förhandla, men hon ville inte ha med mig i den förhandlingen och då är det upp till henne.

Han tycker att lönediskussionen skickar signaler till folk om vad landstinget är för organisation.

– Vi har överbeläggningar med mera och stora problem med ekonomin, så skickar det här en typ av signaler som inte är de bästa.

I går sa Monica Johansson att de måste förhålla sig till att hur lönen ser ut för andra landstingsdirektörer och att det är rimligt att Sörmland ligger någonstans i mitten.

Vi har sökt landstingsdirektören för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".