kent
1 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
Emmy Karlsson, Petronella Wadle
2 av 14
Emmy Karlsson och Petronella Wadle innan konserten. Foto: Selfie.
Jocke Berg
3 av 14
Jocke Berg. Foto: Pontus Lundahl/TT
publik
4 av 14
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sami Sirviö
5 av 14
Sami Sirviö Foto: Pontus Lundahl/TT
publik
6 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
publik
7 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
Jocke Berg.
8 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
klocka
9 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
publik
10 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
Jocke Berg.
11 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
Markus Mustonen
12 av 14
Markus Mustonen. Foto: Pontus Lundahl/TT
kent
13 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT
kent
14 av 14
Foto: Pontus Lundahl/TT

En hyllad avskedskonsert med Kent

Petronella Wadle, Vagnhärad: Det var helt magiskt
1:57 min

I går tog rockbandet Kents nästan 30-åriga historia slut. Då gjorde gruppen sin sista konsert i Stockholm. Många av de stora hitarna spelades. Petronella Wadle från Vagnhärad var en av många mycket nöjda besökare.

En nästan 30-årig historia nådde sitt slut när Kent spelade sin allra sista konsert på Tele 2 Arena i Stockholm. Med bombastisk storslagenhet radade bandet upp hitlåtarna från sin omfattande katalog medan publiken lapade i sig vartenda ögonblick.

Begravningståget hade för länge sedan tågat genom Stockholm och stannat vid sin ändstation. Förväntningarna låg som en elektrisk storm i luften kring Globenområdet. Ett kvarts sekels artistkarriär skulle summeras på ett par timmar.

Prick klockan åtta på lördagskvällen klev Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen och Sami Sirviö i Kent upp på scen för att inleda sin egen lit de parade.

Ingen närvarande lär ha tvivlat på att avskedet skulle bli känslosamt, men Joakim Berg verkade ha blivit överraskande tagen av stunden när han skulle tacka sina medmusikanter.

Under det parti som tidigare kvällar präglats av en anekdotisk munterhet som Kent-sångaren annars inte riktigt är känd för kunde han inte riktigt få fram orden. Med gråten i halsen sade han bara sina bandkollegors förnamn.

Sedan behövde han både ett och två ögonblick innan han kunde samla sig igen:

– Det finns så många människor som har varit inblandade i den här helt sjuka grejen vi har gjort. Jag kan bara säga så här: ni vet vilka ni är, eller hur? Sist men absolut inte minst vill jag tacka alla som står här, som har kommit till våra konserter, som har köpt våra skivor. Vi är skyldiga er allt. Utan er är vi ingenting.

Annars var det inte en kväll för finstämda nyanser. Låtlistan präglades av bandets största hitlåtar, med undantag för ett par avstickare bakåt i arkivet, och de framfördes genomgående med en mullrande intensitet som kan beskrivas som en brottningsmatch mellan Skölds bas och Mustonens trummor.

Mellan två låtar berättade Joakim Berg att han och de övriga i bandet fattade beslutet att lägga av för ett par år sedan.

– Två och ett halvt år har gått sedan vi tog beslutet. För oss har slutet alltid funnits där som en möjlighet. Inför varje skiva vi gjort har vi pratat om det, skämtat om det. Men nu är vi här, sade han.

Den stora frågan nu är: vad händer härnäst? Det är ingen hemlighet att Joakim Berg är mycket intresserad av låtskrivande och musikproduktion, och både han och Martin Sköld har sedan lång tid tillbaka skrivit åt andra artister. Ett färskt exempel är Skölds samarbete med Little Jinder på låten "Jag måste sluta leva som jag lever för evigt".

Joakim Berg verkade också ge en fingervisning om framtiden i sitt mellansnack.

– Allt vi gör på den här scenen i kväll gör vi för sista gången - tillsammans med er. Men man måste tänka så här: när något gammalt är slut kommer något nytt och tar över.


Låtlistan för konserten:

"Gigi/999"

"Stoppa mig juni (lilla ego)"

"Romeo återvänder ensam"

"Vinternoll2"

"Var är vi nu"

"Hjärta"

"Andromeda"

"Egoist"

"Vi är för alltid"

"Innan allting tar slut"

"Den vänstra stranden"

"La belle epoque"

"Ingenting"

"Kärleken väntar"

"Vinter 17"

"Jag ser dig"

"Musik non stop"

"Socker"

"Utan dina andetag"

"Sverige"

"747"

"December"

"Förlåtelsen"

"Dom andra"

"Mannen i den vita hatten (16 år senare)"

"Den sista sången"

Bakgrund: Bildades 1990 i Eskilstuna under namnet Jones & Giftet. Bytte namn till Havsänglar 1992 och när medlemmar året därpå flyttade till Stockholm bytte bandet namn återigen - den här gången till Kent.

Karriär: Debutsingeln "När det blåser på månen" släpptes 1995 och i mars samma år kom det självbetitlade debutalbumet. Med de efterföljande albumen "Verkligen", "Isola" och "Hagnesta Hill" blev Kent ett av Sveriges största band och under 1990-talet vann de sex Grammisar varav tre var för årets pop/rockgrupp. Under 00-talet fortsatte framgångarna med flera hyllade album och allt större konserter och under åren har Kent sålt mer än två miljoner album.

Medlemmar: Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö. Tidigare var också Harri Mänty (1996-2006), Martin Roos (1992-1995) och Thomas Bergqvist (1990-1992) med i bandet.

Studioalbum: "Kent" (1995), "Verkligen" (1996), "Isola" (1997), "Hagnesta Hill" (1999), "Vapen och ammunition" (2002), "Du och jag döden" (2005), "Tillbaka till samtiden" (2007), "Röd" (2009), "En plats i solen" (2010), "Jag är inte rädd för mörkret" (2012), "Tigerdrottningen" (2014), "Då som nu för alltid" (2016).

Relaterat

Mer om Kent

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".